Европейският съюз няма да позволи доставките за нефт и природен

...
Европейският съюз няма да позволи доставките за нефт и природен
Коментари Харесай

ЕС няма да позволи руският газ да се плаща в рубли, заяви фон дер Лайен

Европейският съюз няма да разреши доставките за петрол и природен газ да се заплащат в рубли. Съюзът няма да бъде изнудван от Русия посредством енергийните ѝ запаси в опит да заобиколи глобите, наложени и от Запада. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на двудневната среща на върха на евролидерите в Брюксел.

„ Това би било едностранно решение и очевидно нарушаване на контракта “, сподели фон дер Лайен.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин сподели, че „ неприятелските “ страни ще би трябвало да заплащат доставките за съветски нефт и газ в рубли. Предложението е опит да се заобиколят глобите, наложени от западните страни, и да се укрепи съветската валута, чиято стойност отбелязва историческо дъно.

Искането на Путин визира 50 страни, които Русия разгласи за „ вражески “. Сред тях са всички страни членки на Европейски Съюз, Съединени американски щати, Канада и останалите страни, наложили наказания поради войната в Украйна. Сред тях е и България, която има контракт за доставка на газ с съветската компания „ Газпром Експорт “.

Според фон дер Лайен заплащане в рубли би било опит за отбягване на санцкиите.

„ Ние няма да позволим нашите наказания да бъдат заобиколени. Времето, в което електрическата енергия можеше да се употребява за изнудване, отмина “, съобщи тя.

По-рано немският канцлер Олаф Шолц повтори мненията на министъра на енергетиката и стопанската система Роберт Хабек, че заплащането за сила в рубли би представлявало нарушаване на контракта.

Реакции имаше и от други европейски водачи. Италианският министър председател Марио Драгио съобщи, че настояването на Путин е в нарушаване на подписания контракт с Европейски Съюз. Премиерът на Словения Янеш Янша също подлага на критика желанията на Кремъл.

„ Не мисля, че някой в Европа знае по какъв начин наподобяват рублите, никой няма да заплаща в рубли “, сподели Янша.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба назова настояванията на Москва „ унизителни “.

 

If any EU country bows to Putin’s humiliating demands to pay for oil and gas in rubles, it will be like helping Ukraine with one hand and helping Russians kill Ukrainians with the other. I urge relevant countries to make a wise and responsible choice.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba)
„ Ако някоя страна от Европейски Съюз се поклони пред унизителните претенции на Путин да заплаща за нефт и газ в рубли, това ще бъде като да оказва помощ на Украйна с една ръка и да оказва помощ на руснаците да убиват украинци с друга. Призовавам съответните страни да създадат умен и виновен избор “ написа той в Туитър.

Точно преди месец Русия стартира военна инвазия в Украйна, която докара до тежки наказания против страната. Мерките изключиха Русия от интернационалните парични преводи и провокираха спад в съветската валута.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР