Европейският съюз не гледа с добро око на инициативата на

...
Европейският съюз не гледа с добро око на инициативата на
Коментари Харесай

ЕС не гледа с добро око на идеята за референдум в РС Македония

Европейският съюз не гледа с положително око на самодейността на ВМРО-ДПМНЕ за привикване на референдум против Договора за добросъседство с България. Това споделя в изявление за предаването " 360 градуса " посланикът на Европейски Съюз в Северна Македония Дейвид Гиър.

" Всяка самодейност, която може да бъде спънка и по пътя на страната към интеграция в Европейски Съюз, би трябвало да бъде избягвана. Въпросът за конституционните промени е суверенно решение, което би трябвало да бъде взето от самата страна ", сподели той.

По думите му страната към този момент има положителни резултати в междуетническите връзки.

" Някои я считат за модел, тъй че измененията в конституцията ще засилят това, което към този момент сте създали до момента. Но считам, че би трябвало още веднъж да се запитате коя е стратегическата цел, която страната се пробва да извърши? Почти целият политически набор счита, че задачата е допустимо най-бързо присъединение към Европейски Съюз ”, споделя Гиър, представен от Българска телеграфна агенция.
Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ към този момент започва процедурата за свикването на референдум против контракта за добросъседство сред двете страни от 2017 година. Партията развива мощна антибългарска акция, която е ориентирана против ръководството на СДСМ.

В същото време позицията на ВМРО-ДПМНЕ е основна. Вкарването на българите в македонската конституция е главното условие, с цел да може Северна Македония да стартира действителни договаряния за участие в Европейски Съюз. Това обаче изисква болшинство от две трети в Народното събрание, което ръководещата коалиция не може да реализира.
В ново изказване от ВМРО-ДПМНЕ, представена от БГНЕС, уточни, че договорът за добросъседство с България е " в основата на всички проблеми и по тази причина е нужен референдум и готовност на хората против него ".

" Не може Македония единствено да поема отговорности, а България да слага условия ", показват от партията.

Според опозицията проучвания демонстрират, че над 60% от македонците биха подкрепили референдума. ВМРО-ДПМНЕ приканва дружно с референдума да се върви и към предварителни парламентарни и президентски избори.

Малко по-рано партия " Левица " разгласи публично, че ще даде парламентарна и партийна поддръжка за провеждането на референдума.
Допитването обаче не се поддържа от ръководещите и албанските партии. То беше наказано от президента Стево Пендаровски и от премиера Димитър Ковачевски.   
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР