Европейският съюз наложи четвърти пакет санкции на Русия заради войната

...
Европейският съюз наложи четвърти пакет санкции на Русия заради войната
Коментари Харесай

Четвърти пакет санкции на ЕС срещу Русия удря бизнеса, медиите и елита

Европейският съюз наложи четвърти пакет наказания на Русия поради войната в Украйна, който е най-големият до момента и включва над 600 изтъкнати лица и компании. Сред тях е корабостроителният цех в Зеленодолск (Татарстан), където е произведен подиграният от украински граничари на Змийския остров " незабележим " за радарите съветски боен кораб  " Василий Биков ",  преди седмица (на 9 март през нощта) от украински брегови ракетчици.

Списъкът със наказания на Европейски Съюз против Русия е " най-силният пакет от наказателни ограничения, одобряван в миналото от Европейския съюз в неговата история ", съобщи през днешния ден френският министър на финансите Бруно Льо Мер преди да влезе в съвещание на финансовите министри на Европейски Съюз.  " Това е историческо решение ", добави той, представен от „ Политико “ и БГНЕС.

Санкциите са ориентирани към съветския бизнес и медиен хайлайф, както и към компании от военния бранш. В известието се удостоверява, че глобите удрят по " основни олигарси, лобисти и пропагандисти, прокарващи версията на Кремъл за обстановката в Украйна, както и към основни компании в секторите на авиацията, военната индустрия и изделията с двойна приложимост, корабостроенето и машиностроенето ". Мерките ще вкарат и възбрана за импорт в Европейски Съюз на желязо и стомана.
 Санкциите ще обиден също износа на първокласни артикули от Европейски Съюз, с цел да уязвят директно съветския хайлайф.
Европейски Съюз се съгласи да упорства за отнемане на Русия и от статута ѝ на най-облагодетелствана нация в СТО, което ще " спре забележителните изгоди, от които Русия се употребява като член на СТО ", като да вземем за пример по-ниските мита. Процесът на присъединение на Беларус към СТО също ще бъде прекратен предвид на " материалната поддръжка, която страната оказва на дейностите на Руската федерация ", оповестява „ Политико “.

Запитан дали Европейски Съюз би трябвало да обмисли и други наказания, като да вземем за пример възбрана за закупуване на нефт от Русия, Льо Мер съобщи, че " всички благоприятни условия остават на масата ".

Европейски Съюз не разрешава на европейските рейтингови организации да правят оценка Русия и съветските компании. Налага избрани забрани за нови вложения в съветския енергиен бранш. Забранява се внос на някои стоманени артикули, което може да докара до загуба на доходи от Русия на 3,3 милиарда евро. Европейски Съюз прибавя нови съветски имена в листата със наказания за дезинформация. Забраната на Европейски Съюз за експорт на първокласни артикули за Русия ще засегне скъпи коли и бижута.

" Руската стопанска система е мощно наранена, равнището на търговията е ясно понижено. Санкциите работят, само че това не значи, че, за жалост, на следващия ден те ще трансформират хода на войната ", сподели еврокомисарят по въпросите на стопанската система Паоло Джентилони.  " Ще настояваме, ще останем единни, само че за жалост би трябвало да подкрепим и украинския народ, доставяйки му оръжие, с цел да се пази, тъй като самите наказания не са задоволителни и сами по себе си не са способни да трансформират хода на войната ", добави той.

По време на срещата на 27-те финансови министри от Европейски Съюз френският министър на финансите Бруно Льо Мер съобщи, че блокът се нуждае от " обща икономическа тактика ", с цел да посрещне последствията от войната, и изброи три цели:

- отбрана на семействата, наранени от повишението на цените на газа и горивата, да вземем за пример посредством понижаване на налозите върху горивата;

- отбрана на най-засегнатите браншове, които са най-зависими от вноса на съветски газ или зависят от Русия за импорт или като експортен пазар;

- работа върху енергийната самостоятелност на Европа посредством ограничение на търсенето - което той назова " енергийна умереност " - и вложение във възобновими енергийни източници.

" Когато гледате актуалната обстановка във връзка с устояване на европейските стопански системи, те се оправят добре... Мисля, че имаме постоянни стопански системи и всичко належащо, с цел да посрещнем новите стопански компликации. Ключовият въпрос е да запазим единството на 27-те държави-членки и да имаме една и съща тактика... Трябва да сме навръх една и съща линия ", сподели той.

Някои имена

В листата е олигархът Роман Абрамович, който е притежател на британския футболен клуб " Челси ". Той стана цел и на  заради привилегирования си достъп до съветския президент Владимир Путин. В европейския лист обаче прави усещане неналичието на различен олигарх Олег Дерипаска, който попада в английския лист.

ЕС санкционира също Герман Хан, който е водещ акционер във финансово-инвестиционния консорциум  " Алфа груп ". Богатството му се прави оценка на 10 милиарда $. Заедно с него е посочен и Алексей Кузмичев - съосновател на " Алфа груп ". Други глобени още в третия лист акционери в консорциума са Михаил Фридман и Пьотр Авен, които към този момент обявиха, че ще излязат от управителния му съвет.

Сред открояващите се имена е основният притежател на " Магнитогорския металургичен комбинат " (ММК) Виктор Рашников, един от най-големите производители на стомана в света. В листата е генералният шеф на компанията " Еврохим " Владимир Рашевски, огромен производител на изкуствени торове.

Всички са от близкия кръг на Путин. За Андрей Рюмин, който е общоприет шеф на електроразпределителната компания " Россети ", се споделя, че е взел участие в съвещанието на 22 февруари на съветски олигарси с Путин - два дни преди началото на войната против Украйна, когато са обсъждани предстоящите стопански последствия за Русия.

Посочен е също поименно олигархът Сюлейман Керимов, който има финансовата и индустриална група " Нафта " и разполага с благосъстояние от близо 10 милиарда $. Той също по този начин е народен представител в Държавната дума и гласоподава за признание на отцепническите ДНР и ЛНР. Той е получавал огромни суми от Сергей Ролдугин, който е челист, само че и предприемач, занимаващ се с пране на пари на съветския хайлайф, в това число и на Владимир Путин.

От медийните пропагандисти на Кремъл са глобени Армен Гаспарян, водещ радиопрограма в  " Спутник ", както и Артьом Шейнин, водещ стратегии по Първи канал на съветската държавна телевизия ( " Время покажет " ). Под европейски наказания попадна и генералният шеф на малкия екран Константин Ернст.  

Удар и оттатък Ламанша

Обединеното кралство забрани износа на първокласни артикули за Русия, в това число мода и скъпи творби на изкуството и увеличи митата върху основни съветски артикули, измежду които водка и кожи, като част от поредните мерки, наложени на Русия. Очаква се тази седмица да бъдат оповестени още наказания против обособени олигарси, бизнеси, политици и организации, което ще стане след приемането на законопроекта за икономическа престъпност, който е ориентиран към олигарси и съветски ползи, предава в. ``Гаридън``. 

Правителството съобщи, че артикули на стойност 900 милиона английски лири ще бъдат обект на спомагателни мита. Забраната за експорт от Англия до Русия включва първокласни транспортни средства, мода от висок клас и творби на изкуството. Министерството на финансите съобщи също, че повече няма да издава нови гаранции, заеми и застраховки за експорт за Русия и Беларус. Очаква се да бъдат оповестени и спомагателни самостоятелни наказания.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР