Европейският съюз и НАТО призоваха за деескалация на напрежението в

...
Европейският съюз и НАТО призоваха за деескалация на напрежението в
Коментари Харесай

ЕС и НАТО призоваха Иран за сдържаност

Европейският съюз и НАТО приканиха за деескалация на напрежението в Иран след убийството на военачалник Касем Сюлеймани. Брюксел изрази съжалението си от желанието на Техеран да се отдръпна от нуклеарното съглашение от 2015 година. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг привиква през днешния ден незабавно съвещание на посланиците на страните от пакта, с цел да обсъдят обстановката.

Засега нито Европейски Съюз, нито НАТО имат потребни ходове в този спор. От една страна, Европейският съюз от години се пробва да избави нуклеарното съглашение, което както към този момент стана ясно, Съединени американски щати напуснаха. В тази обстановка Брюксел не е безапелационен нито във връзка с Вашингтон, нито във връзка с Техеран.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също е в деликатна обстановка, тъй като Съединени американски щати са едни от най-важните съдружници в пакта. Така че и двете организации сега се пробват да изготвят обща позиция и отговорът на Брюксел е изключителна среща на външните министри от Европейски Съюз в петък.

Върховният представител на Европейски Съюз по външна политика Жозеп Борел изрази страдание, че Техеран разгласи отдръпването си от нуклеарното съглашение от 2015 година. Според него сега то е по-важно от всеки път. Борел разгласи, че ще продължи да работи с всички участници в спора.

От Бавария, където е на партиен конгрес на своята партия, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също прикани Иран да се върне към съблюдаване на нуклеарното съглашение. Според нея ликвидирането на Сюлеймани от Съединени американски щати е станало след поредност от провокации от страна на сили, близки до Иран.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи през днешния ден след среща с посланиците на страните от НАТО, че подготвителните задачи на пакта в Ирак към този момент са прекъснати.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО: НАТО има подготвеност да продължи отсрочените подготвителни задачи в Ирак, щом обстановката разреши това.
Американският дипломат е разяснил на сътрудниците си аргументите за убийството на военачалник Сюлеймани. Столтенберг съобщи, че акцията за убийството на Сюлеймани е решение на Съединени американски щати, а не на НАТО.

Той отхвърли да разяснява по какъв начин би реагирал Алиансът, в случай че Съединени американски щати изискат помощ от съдружниците си при възможен спор с Иран.

Въпросът за възможни наказания против Иран също не стои в Брюксел, тъй като както представител на Европейската комисия през днешния ден сподели, интернационалната организация за атомна сила е тази, която се произнася за спазването на нуклеарното съглашение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР