Европейският съюз е готов да удължи разговорите за Брекзит най-късно

...
Европейският съюз е готов да удължи разговорите за Брекзит най-късно
Коментари Харесай

ЕС може да предложи отлагане на Брекзит до юни

Европейският съюз е подготвен да удължи диалозите за Брекзит най-късно до лятото, откакто ръководителите на Европейската комисия и на Европейския съвет разкритикуваха тактиката на премиера Борис Джонсън като " игра на обвинявания ", съобщи " Гардиън ".

Следващата седмица европейските водачи ще разискват серия от дати, само че съгласно източници датата на раздялата ще е през юни.

На фона на изглеждащото неизбежно удължение на участието на Англия в Европейски Съюз, други дипломатически източници загатват за малко евентуална опция крайната дата да е преди възможни общи избори, с цел да бъде заставен Народното събрание да одобри договорка. Според посланик от Европейски Съюз обаче удължаването за повече време наподобява по-реалистично.

Вчера се появиха изказвания, че договарянията за договорка в Брюксел са на процедура " мъртви " след информация от " Даунинг стрийт " за наличието на телефонен диалог сред немския канцлер Ангела Мекрел и английския министър председател Борис Джонсън. Според неназован английски източник Меркел е споделила на Джонсън, че Северна Ирландия би трябвало да остане в митническия съюз на Европейски Съюз и вследствие договорката изглеждала " невъзможна, освен в този момент, само че вечно ".

Туск изрази разочарованието си като написа в " Туитър ": " Борис Джонсън, залогът не е кой печели в някаква глупава игра на обвинявания. Залогът е бъдещето на Европа и Англия, а също сигурността и ползите на хората ". " Вие не желаете договорка, не желаете удължение, не желаете анулация, quo vadis ", сподели той, употребявайки латинския израз, означаващ " къде отивате ".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи: " Не одобрявам тази игра на обвиняване Ако това е по този начин, обяснението е в действителност в английския лагер, тъй като първородният грях е на островите, а не на континента ".

По думите на Детлеф Сеиф, специалист по Брекзит в партията на Меркел, е малко евентуално телефонният диалог сред нея и Джонсън да се е състоял по метода, по който е било обявено за него от " Даунинг стрийт ". " Това би противоречало на всички правила, които немското държавно управление следва от най-малко три години, съответно, че договарянията се водят от Европейската комисия. Германският канцлер да упорства Северна Ирландия да остане в митническия съюз изцяло ще наруши тези насоки ".

Германия бе един от най-откритите бранители на това да се даде на Обединеното кралство колкото може повече еластичност, с цел да се избегне Брекзит без договорка на 31 октомври или по-късно.

Според проекта на Джонсън за Брекзит цялото Обединено кралство би трябвало да напусне митническия съюз на Европейски Съюз. Северна Ирландия с разрешението на политици в нейния парламент ще продължи да ползва законодателството на единния пазар на Европейски Съюз за селскостопански и други артикули. Разрешението на северноирландските политици ще се изисква на всеки четири години (повече за проекта четете тук и тук).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (750)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР