Европейският съвет завърши днес без традиционната пресконференция на неговия председател

...
Европейският съвет завърши днес без традиционната пресконференция на неговия председател
Коментари Харесай

Радев: България няма да арестува Путин, защото той няма да дойде

Европейският съвет приключи през днешния ден без обичайна конференция на неговия ръководител Шарл Мишел и на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Любопитството на публицистите бе задоволено от националните ръководители, в това число от президента Румен Радев, който през вчерашния ден остави впечатление за двусмислени послания по отношение на българската взаимност с Украйна и общата европейска политика.

Той се дистанцира от заключенията на Съвета, които нормално показват общите позиции на участниците в срещите на високо ниво. " Няма по какъв начин да има общи изводи на Европейския съвет ", разяснява българският президент пред група упълномощени в Брюксел български публицисти. Той настояваше да се разбере, че България няма да взе участие в доставката на 1 млн. артилерийски снаряда за Украйна.

„ По отношение на тези прословути 1 милион снаряда желая да поясня, че в заключенията категорично е записано, че това би трябвало да става в сходство със характерните особености в политиката за сигурност и защита на всяка една страна членка. Защото преди този Европейски съвет имаше съвет на министрите на външните работи и на защитата. България не е част от тази самодейност дружно с още 9 страни. Така, че няма по какъв начин да има общи изводи “, разясни Радев. Заключенията обаче са показани като общи за всички участници, тъй като не е посочено някой да е декларирал изключително мнение.

" Всяка страна, която желае да се включи самостоятелно, подписва съглашение с Европейската организация за защита. Там са посочени кои са страните - те са 17 ", настоя Радев. Всъщност са посочени 18 държави и е изтъкнато, че други ще се причислят, откакто извървят националните си процедури.

Запитан и дали съветският президент Владимир Путин ще бъде задържан, в случай че пристигна в България, той отговори: „ Знаете, че сега връзките сред страните от Европейски Съюз и Русия не са такива, че да допускат посещаване на президента на Руската федерация. Така, че въпросът е неправилен “. В заключенията на Европейския съвет, които би трябвало да показват и позицията на Радев от името на България, се приветства заповедта за ареста на съветския президент, издадена от Международния углавен съд.

УКРИТИЕТО НА РАДЕВ

Осемнадесет страни подписаха в понеделник плановото съглашение на Европейската организация по защита (EDA) за взаимно закупуване на муниции. Сред тях не е България. Проектът открива пътя за страните - членки на Европейски Съюз, и Норвегия да продължат по два пътя: двугодишна ускорена процедура за 155-милиметрови артилерийски снаряди и седемгодишен план за придобиване на голям брой типове муниции. Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словакия, Швеция и Норвегия са подписали съглашението.

Още страни членки към този момент показаха желанието си да се причислят към самодейността в скоро време след осъществяване на национални процедури. При цялостно ценене на суверенните национални решения и без да се визира характерният темперамент на политиката за сигурност и защита на която и да е държава-членка на Европейски Съюз, планът може да се употребява за попълване на националните ресурси на държавите-членки и/или за подкрепяне на Украйна. 

Проектът " Съвместно закупуване на муниции " беше основан за рекордно малко време от EDA в отговор на апела за групово и по-бързо закупуване на муниции посредством сливане, съгласуване и договаряне на контракти с европейската отбранителна индустрия. Проектът на EDA обезпечава солидна рамка за желанието на страните членки да закупят взаимно незабавно нужните за Украйна муниции. Този план изпраща ясно обръщение към индустрията и укрепва поддръжката на Европейски Съюз за Украйна след нападателната война на Русия.

Общото възлагане на публични поръчки е най-хубавият вид за реализиране на понижение на разноските заради икономии от мащаба, като в същото време разрешава на страните членки да закупуват муниции в сходство с националните си потребности и да поддържат Украйна. Споразумението, което е гъвкаво и всеобхватно по своя темперамент, разрешава на всички останали страни членки на ЕАО да се причислят към самодейността на по-късен стадий. Но Радев даде да се разбере, че няма такова желание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР