Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия за

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия за
Коментари Харесай

ЕСПЧ осъди Русия за нарушаване на правата на опозиционера Едуард Лимонов

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) осъди Русия за нарушение на свободата на словото на съветския опозиционер и публицист Едуард Лимонов , който беше наказан от съветски съд по остаряло дело за клюка, съобщи Агенция Франс Прес.

Случаят е от 2007 година, когато Лимонов съобщи в директно предаване по радио " Свободна Европа ", че московските съдилища се управляват от тогавашния кмет на столицата Юрий Лужков.



Лимонов, който бил отпред на " необятна коалиция от опозиционни групи ", коментирал отхвърли на московските управляващи да разрешат протестно шествие. След импортирана от Лужков тъжба за клюка, Лимонов и радиостанцията бяха наказани да му изплатят по към 14 000 евро , заяви Българска телеграфна агенция. 

Поради усложненията на писателя да събере тази сума, съдът " през 2009 година е лимитирал за непрекъснато правото му да напуща Русия " с аргумента, че не е изплатил цялата сума, отбелязва Европейски съд по правата на човека.

Обжалванията на 76-годишния ултранационалистичен публицист Лимонов, който е създател на неразрешената през 2007 година Болшевишка национална партия, бяха отхвърлени от съветските съдилища.-->



В днешното си решение Европейски съд по правата на човека " открива интервенция в упражняването от Лимонов на правото му на независимост на словото ". Критикуваните му думи са касаели " въпроси от общ интерес като упражняването на политическите права и работата на правосъдната система ", прибавя съдът.

Кметът на Москва е трябвало да одобри рецензията на Лимонов, тъй като " политиците би трябвало да одобряват висока степен на рецензия ", счита Европейски съд по правата на човека и прави оценка като прекалено отсъденото на Лужков обезщетение.

Европейски съд по правата на човека постанови, че е нарушен член 10 от Европейската спогодба за правата на индивида (право на независимост на словото) и осъди Русия да заплати на Лимонов 19 500 евро.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР