Европейският парламент одобри предложението на Европейската комисия за обособяването на

...
Европейският парламент одобри предложението на Европейската комисия за обособяването на
Коментари Харесай

ЕП одобри създаването на запас от 10 000 граничари

Европейският парламент утвърди предлагането на Европейската комисия за обособяването на ресурс от 10 000 граничари. Предвижда се запасът да бъде разполагаем през 2027 година, се показва в известие на Екологичен потенциал, представено от Българска телеграфна агенция.

Европейските граничари ще поддържат страните в Европейски Съюз при инспекции и връщане на противозаконни мигранти, както и в битката с интернационалните закононарушения.

След две години в запаса се чака да бъдат зачислени 5000 чиновници.

Обновената гранична работа на Европейски Съюз Фронтекс (Агенцията за Европейска гранична и брегова охрана) ще има опция да открива нелегално пребиваващите чужденци и да оказва помощ на националните управляващи за издаване на документи за пътешестване. Ще бъдат подсилени още пълномощията за връщане на незаконни мигранти от Европейския съюз към техните страни на генезис. Сред граничните чиновници ще има и екип за бързо реагиране, който да бъде ситуиран при положение на неочаквана рецесия.

За първи път ще бъде дадена още опция на Агенцията да закупи лично съоръжение и техника, което ще й разреши да реагира бързо, вместо да координира от време на време със седмици даването на техника от една държава-членка към друга, както е практиката сега. Друго ново пълномощие на Агенцията е да следи за вторичните придвижвания на мигранти в границите на Европейския съюз, което ще спомогне за построяването на цялостна картина за местоположението на мигрантите в Европейски Съюз.

Сътрудничеството със страни отвън Европейски Съюз ще бъде подсилено, като се дава опция за подписване на нови съглашения оттатък настоящото ограничаване до прилежащи на Общността страни.

Днешното решение предстои на утвърждение от Съвета на Европейски Съюз, се отбелязва в известието.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР