Европейският парламент може да наложи вето на законодателното предложение на

...
Европейският парламент може да наложи вето на законодателното предложение на
Коментари Харесай

Не забраняваме дюнерите, провикват се от Европарламента

Европейският парламент може да наложи несъгласие на законодателното предложение на Европейската комисия за разрешаване на потреблението на фосфатни добавки в замразеното месо (вкл. и за дюнери) заради опасения, свързани със здравето.

Сериозни опасения по отношение на въздействието върху здравето на фосфатите, употребявани като хранителни добавки, бяха изразени от членовете на комисията на Европейски парламент по публично здраве и сигурност на храните. Те се опълчиха на предлагането на Европейската комисия да разреши потреблението на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо (вкл. и за дюнери), без значение дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо или птиче месо.

До момента не е открито в България да се употребява месо за дюнери, което да нарушава европейското законодателство за сигурност на храните.

" Европейският парламент не не разрешава дюнерите. Членовете на Екологичен потенциал се безпокоят по отношение на предлагането на Европейска комисия за разрешаване на фосфатни добавки в замразеното месо за дюнери. Някои научни проучвания демонстрират, че тези добавки могат да причинят сърдечно-съдови болести и понастоящем е неразрешено те да се прибавят в замразеното месо за дюнери. Преди да дадат зелена светлина за разрешаването на фосфатните добавки в дюнерите, както бе препоръчано от Европейската комисия, членовете на комисията на Екологичен потенциал по околна среда, публично здраве и сигурност на храните взеха решение да изчакат резултатите от настоящото изследване на Европейския орган за сигурност на храните за вероятните негативни резултати на тези добавки. Решението на комисията на Екологичен потенциал ще би трябвало да бъде гласувано в пленарна зала и в случай че бъде утвърдено, настоящето състояние ще остане непроменено, т.е. фосфатните добавки няма да могат да се употребяват в замразеното месо за дюнери ", съобщи заместник-говорителят на Европейския парламент Маржори ван ден Бруке.

Ако Европейският парламент поддържа в пленарна зала възражението на комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните с безусловно болшинство (376 гласа), предлагането ще бъде блокирано и Европейската комисия ще би трябвало да преработи законодателното предложение.

Правилата на Европейски Съюз по принцип не позволяват използването на фосфатни добавки в месни заготовки. Въпреки това, заради огромния брой изключения от тези правила, фосфатните добавки от ден на ден се употребяват в замразеното месо, с цел да запазят усета и да задържат водата.

Евродепутатите напомнят, че научно проучване от 2012 година е открило евентуална връзка сред фосфатните добавки в храни и покачвания риск от сърдечно-съдови болести. Европейският орган за сигурност на храните (ЕОБХ) тогава даде оценка, че не е допустимо този риск да бъде обвързван с приема на фосфор като цяло или на фосфатни добавки. През 2013 година друго научно проучване също откри връзка сред питателните режими с високо наличие на фосфор и нарасналата смъртност в популацията на Съединени американски щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР