Европейският музикален фестивал 2022 представя концерт с музика от Астор

...
Европейският музикален фестивал 2022 представя концерт с музика от Астор
Коментари Харесай

Ансамбъл 5/4 танго гостува на Европейския музикален фестивал

Европейският музикален фестивал 2022 показва концерт с музика от Астор Пиацола, който е самобитно продължение на 100-годишнината от рождението на създателя, маркирана тържествено през предходната година, научи ДУМА от Ирена Данкова от " Кантус фирмус ". На 16 май от 19,30 ч. в зала " България " ще свири отбор " 5/4 танго ", основан през 2021 година точно във връзка честванията за Пиацола. В състава се включват изтъкнати типичен музиканти с впечатляваща кариера и забележителни изяви у нас и по света. Стоян Караиванов, Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Йован Богосавлиевич (Сърбия) и Маргарита Калчева са обединени от пристрастеността към тангото и още с първите си общи изяви задават високи стандарти в осъществяването на тази музика у нас. Публиката на фестивала ще има опция да ги чуе с емблематични произведения на Пиацола - " Годишните времена на Буенос Айрес ", Концерт за квинтет, " Портрет на Алфредо Гоби " и други
Уникалният образ на това събитие се добавя от присъединяване на балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев, премиер-солисти от Софийската опера и балет. Те ще танцуват по особено основаната хореография на Светлин Ивелинов.
Ансамбъл " 5/4 танго " се ражда по концепция на именития пианист Людмил Ангелов за осъществяване на главното ядро от творби на Астор Пиацола. Комбинацията от принадлежности - цигулка, контрабас, електрическа китара, пиано и бандонеон, подхожда навръх фамозния Астор Пиацола квинтет, учреден от композитора през 1960 година, с който той концертира по света и разпространява своята музика. Този отбор е обичаният " инструмент " на Пиацола в процеса на създаване на стила нуево танго, представяйки в смален тип типичния танго оркестър. Водеща роля в квинтета има бандонеонът, каквато е концепцията и на самия Пиацола като виртуоз на този инструмент.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР