Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши и министърът на правосъдието Крум

...
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши и министърът на правосъдието Крум
Коментари Харесай

Кьовеши обсъди с Крум Зарков ситуацията с българските европрокурори

Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши и министърът на правораздаването Крум Зарков са разискали изискванията, при които работи Европейската прокуратура в България. В извършената среща двамата са разисквали общите условия за работа и работната среда на европейските делегирани прокурори, в това число нужната администрация.

Това се споделя в известие на Министерство на правораздаването от тази вечер.

" Битовите " и въпросите с администрацията са от компетентността на националните правосъдни органи.

От Европейската прокуратура допълват, че Кьовеши е настояла българските управляващи да създадат основни усъвършенствания, нужни за построяването на в действителност дейно и без значение отделение в България. Става дума за основаването на плануванаъа от националното ни законодателство самостоятелна административна инфраструктура за Европейската прокуратура в София, незабавно назначение на профилирани проверяващи служители на реда, както и номинирането на изчезналите квалифицирани претенденти за европейски делегирани прокурори.

Както и Клуб Z писа, по прелюбопитен метод всички български магистрати, спечелили място и даже почнали работа в влиятелната Европейска прокуратура, аплайват за други места - в България, или хвърлят оставки. За постове у нас кандидатствали даже двама от последния " транш ", който Висш съдебен съвет избра и които даже още не са утвърдени от Люксембург.

Зарков през вчерашния ден сложи въпроса пред Пленума на Висш съдебен съвет, като предложи да изслушат ръководителите от българска страна на ЕДП. Кадровиците от Прокурорската гилдия обаче се заослушваха, като споделиха, че ще видят дали е законно и дали няма да съставлява интервенция в работата на самостоятелните делегирани европрокурори.

" Европейският основен прокурор приветства ангажираността и отдадеността на министър Зарков за построяването на самостоятелна и ефикасна Европейска прокуратура в България. В този смисъл по време на видеосрещата тя подчертава върху нуждата българските управляващи да създадат основни усъвършенствания: действително да бъде основана самостоятелна административна конструкция към офиса на Европейската прокуратура в София, което към този момент е залегнало в националното законодателство; незабавно да бъдат да бъдат назначени профилирани проверяващи служители на реда, които да работят по делата на EPPO в България; както и да се пристъпи към номинирането на квалифицирани претенденти за попълване на квотата на европейските делегирани прокурори в България ", гласи още известието на Министерство на правосъдието.

Още преди да настане " изкуствената засада ", която сега българските прокурори вършат на Кьовеши, бяха запълнени едвам 9 от полагащите се 15 места за магистрати от България, които да разследват тежки закононарушения с еврофондовете у нас, Данък добавена стойност измами и прочие

Кьовеши уведомила Крум Зарков и за писмото си до основния прокурор Иван Гешев, в което желае той да да улесни проучвателна задача в София на Отдела за вътрешен одит към Европейската прокуратура.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР