Европейските столици приветстваха търговското примирие, обявено от ЕС и САЩ,

...
Европейските столици приветстваха търговското примирие, обявено от ЕС и САЩ,
Коментари Харесай

Загрижеността в Европа остава след неясното примирие Тръмп-Юнкер

Европейските столици приветстваха комерсиалното помирение, оповестено от Европейски Съюз и Съединени американски щати, само че подозренията не престават да са налице заради несигурността в осъществимостта му и изменящите се настроения на президента Доналд Тръмп.

Тръмп и шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер оповестиха в сряда проект за усмиряване на комерсиалните разногласия, което в действителност демонстрира, че Вашингтон се отхвърля от опасността си за наказателни мита за вноса на коли от Европа, най-малко към този момент.
Не е изненадващо, че Германия приветства решението, като се има поради, че нейната преобладаваща в международен проект автомобилна промишленост би била първата, която щеше да бъде осъдена от протекционистката атака на Тръмп.
Франция обаче бързо реагира яростно, а финансовият министър Бруно льо Мер настоя за " уточнения " по отношение на контрактуваните ограничения. Критиците на съглашението са уверени, че съществуващите мита за стомана и алуминий ще останат в действие макар срещата в Белия дом.
" Добрата бизнес полемика може да се организира единствено на ясна основа и не може да бъде извършена под напън ", сподели Льо Мер. Тези мнения се опълчват доста на мненията от Берлин, където представителят на канцлера Ангела Меркел приветства " градивната " среща.
Холандският министър председател Марк Рюте също приветства " позитивния резултат от диалога ".
Детайлите към момента са неразбираеми
Детайлите на договорката във Вашингтон останаха неразбираеми, доколкото в изказването за резултатите от нея се споделя, че трансатлантическите съдружници ще " започват нова фаза " във взаимоотношенията.
Това ще даде приоритет " да работим дружно за нулеви мита, нулеви нетарифни бариери и нулеви дотации за неавтомобилни промишлени артикули ", се споделя в изказване.
Освен това Европейски Съюз пое ангажимент да закупи американски соя и природен газ, въпреки че по какъв начин Европейски Съюз може да извърши този залог,засега остава неразбираемо.
" Дали Юнкер е поел ангажимент към Съединени американски щати по отношение на достъпа до пазара за американска соя? Това би било доста обезпокоително, би било възнаграждаване поради заканите на Тръмп за митата ", сподели Рем Кортюг, началник за Европа в Световния екип на мозъчния концерн Клингендаел.
Льо Мер уточни това заричане като изключително проблематично, като се има поради дълбоката угриженост за ГМО при производството на соя в Съединени американски щати, която не дава отговор на нормите на Европейски Съюз.
Франция ще упорства селскостопанските артикули " да останат отвън обсега на полемиките ", като се подсигурява, че " Европа няма да компрометира своите стандарти ", сподели той.
" Тези вероятни договаряния няма да се отнасят до селскостопански артикули, може да имат известно отношение към соята ", съобщи един чиновник на Европейски Съюз при изискване за анонимност, добавяйки, че увеличеният импорт към този момент се е отразил на пазара.
Ангажимент за промяна на СТО
Условието за договорката било, че Тръмп ще се откаже от митата за импорт на коли. Тръмп към този момент беше наредил на Министерството на търговията да намерения за облагане на границата с такса до 25% транспортните средства от Европейски Съюз и към момента не е известно дали Съединени американски щати ще се откажат от това.
Тръмп също по този начин завоюва ангажимент за взаимна работа по реформирането на Световната комерсиална организация, с цел да получи отговор на някои от недоволствата си против Китай за кражба на американски технологии, държанието на предприятията държавна благосъстоятелност и свърхкапацитета за произвеждане на стомана на Пекин.
Той от дълго време се оплака, че СТО е несправедлива към Съединените щати, макар обстоятелството, че Съединени американски щати завоюваха множеството от разногласията против Китай и други.
Трансатлантическата търговия сред Съединени американски щати и Европейски Съюз се мери на към 1 трлн. $ и усилването на напрежението докара до диалозите в сряда с високи
залози.
Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, който съпровождаше Юнкер, приветства съглашението и сподели в Туитър, че " ще работи интензивно, с цел да се придвижи напред тази работа през идващите месеци ".
Източник: БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР