Европейските спот цени на електроенергията за понеделник поевтиняват по време

...
Европейските спот цени на електроенергията за понеделник поевтиняват по време
Коментари Харесай

Понижение на европейските цени на тока за понеделник при очаквания за повече вятърна енергия



Европейските спот цени на електрическата енергия за понеделник поевтиняват по време на търговията на едро в петък, защото се чака нарастване на предлагането на вятърна сила (ВЕИ).

Германският цени на електрическа енергия за понеделник намали с 14,7% към 186 евро за мегаватчас (MWh) през първата половина на петъчната търговия.

Еквивалентните френски цени пък понижават с 11,4% до 186 евро за MWh.

Очаква се немската ВЕИ сила да се утрои съвсем до 14 гигавата (GW) в понеделник от 5,3 GW в петък, демонстрират данните на Refinitiv Eikon, представени от Ройтерс.

Анализ на Refinitiv сподели, че междинната дневна вятърна сила в страната през идната седмица се чака да се увеличи до към 20 GW във вторник и да остане сред 16 до 18 GW до края на седмицата.

Също по този начин се чака доставките на сили от слънчеви панели в Германия да спадне през идната седмица с 1,3 GW до общо 4,2 GW.

Френските вятърни мощности пък се чака да се намалят с 570 мегавата (MW) до 2,3 GW в понеделник, демонстрират още данните на Refinitiv Eikon.

Във Франция нуклеарната мощ остана непроменена в петък и съставлява 70,6% от общия конфигуриран енергиен потенциал.

Очаква се също по този начин търсенето на електрическа енергия в Германия да нарасне в понеделник с 30 MW до 58,3 GW, а във Франция - с 980 MW до 50,2 GW.

Средните температури в Германия се чакат да спаднат с 2 градуса по Целзий до 9,4 градуса в понеделник, до момента в който междинните температури във Франция ще се намалят с 0,3 градуса до 12,9 градуса, демонстрират още данните на Refinitiv Eikon.

На немската енергийна борса контрактите " седмица напред " за доставка на електрическа сила поевтиняват в петък с 1,5% до 175,50 евро за мегаватчас, а дълготрайните договори за идната година поевтиняват с 1,2% до 127 евро/MWh.

Refinitiv отбелязва, че европейските квоти за въглероден диоксид (CO2) за декември 2021 се покачват с 0,7% до 59,95 евро на звук.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР