Европейските регулации и бонусните практики в частните ИТ компании са

...
Коментари Харесай

ЕС привлича ИТ таланти с куп социални придобивки


Европейските регулации и бонусните практики в частните ИТ компании са привлекателни за софтуерните гении от целия свят (снимка: CC0 Public Domain)

Дефицитът на ИТ гении в световен мащаб е осезателен, а в изискванията на дефицит на фрагменти всяка страна се пробва да притегли кадърните хора при себе си. Съперничеството обаче се разпростира на още по-сериозна дълбочина, когато конкуренцията за фрагменти е сред Съединени американски щати и Европейски Съюз. А Европа има с какво да се надиграва: отдалечена работа, опазване на здравето и атрактивни пенсионни пакети.

Да се преглежда европейската софтуерна сцена като единна, хомогенна система би било подвеждащо; това е мрежа от обособени, разнообразни и мощно динамични софтуерни центрове, витални и разнородни като самия континент, написа в своя публикация Euronews.

Много от тези центрове са дом на развойни центрове на световни софтуерни колоси като Salesforce, Гугъл и Apple – дружно с някои от най-иновативните и най-бързо разрастващи се новостартиращи компании на планетата.

Изглежда напъните на Европейски Съюз да притегли и задържи ИТ гениите се форсират на фона на съперничеството със Съединени американски щати. Неотдавна изданието разгласява ранглиста на най-привлекателните три дестинации в Европа, налични за софтуерните гении – където София бе класирана на втора позиция – а в този момент хвалба получиха Париж и Берлин, дружно с Лондон, въпреки последният да не е част от картата на Европейски Съюз.

Въпреки опасенията за спад след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, Лондон остава мощно развъртян софтуерен център на континента, показва анализът. Градът продължава да основава „ еднорози “ и, съгласно консултантската компания RSM, повече от 18 000 нови софтуерни компании са почнали работа там през 2021 година, с 94 % повече спрямо 2020 година
още по темата
Възлов център в софтуерния свят е и Берлин. За него споделят, че съперничи на Ню Йорк за напредък и мащаб.

Големият брой ИТ гении в града, относително ниските разноски за живот и близостта до огромни индустриални центрове го трансфораха в магнит за софтуерните бизнесмени. Ръководството за локалния софтуерен бранш Berlin Startup Map в този момент пресмята, че броят на новостартиращите софтуерни компании в града е надхвърлил 4500.

Сред топ-градовете за софтуерна кариера, изненадващо за някои, е посочен и Париж. По-известен с изискана кухня и администрация, „ Градът на светлината “ може и да не е впечатлил доста хора като идеално място за нови софтуерни предприятия, само че крупните вложения на френското държавно управление през последните години трансформираха това усещане. Иновациите процъфтяват в Париж.

Според организацията за поощряване на предприятията Choose Paris Region, през първите две седмици на 2022 година в района са се родили три „ еднорога “ – повече от която и да е друга страна в света.

Освен това софтуерният център в Париж към този момент е дом на повече от 8000 новостартиращи компании дружно с най-големия стартъп-кампус в света, Station F.

Изключителни привилегии

Тези, които обмислят софтуерна работа в Европа, могат да чакат някои изключителни преимущества, дружно с доста положителни заплати, показва анализът. Социалните придобивки са многочислени, само че гениите, които се двоумят дали да развият кариерата си в Съединени американски щати или в Европа, би трябвало да са наясно, че от време на време директните съпоставения са сложни. Има и някои подчертани районни разлики.

Европейската система на опазване на здравето е посочена като един от значимите детайли. При нея медицинските помощи са просто допълнение на и без друго добре работещи държавни системи за здравна грижа, написа изданието.

Същото важи и за пенсиите в доста европейски страни. Служителите също се употребяват със законови права на отпуск, наставнически отпуск, отпуск по болест и други компенсации.

Това прави преимуществата още по-ценни и касае всички европейски поданици, освен работещите в софтуерните колоси.

Фирмени екстри

Успоредно с привилегиите, обезпечени на държавно равнище, би трябвало да се отбележат и екстрите, които частните компании обезпечават в конкуренцията за привличане на софтуерните гении. Заплатите са великодушни, само че оттова насетне бонусите са още по-интересни.

Възможността за отдалечена работа е едно от нещата, на които множеството частни компании залагат, когато става дума за улеснения за чиновниците. В някои компании политиката за отдалечена работа разрешава на чиновниците да работят от разстояние два дни в седмицата, другаде – повече. Често пъти е налице дотация за храна. Немалко компании покриват транспортните разноски за своите чиновници.

Много компании обезпечават на фрагментите си спомагателни здравни грижи. Немалко ползват и фирмени пенсионни схеми. Гъвкавото работно време е съвсем „ наложително “, изключително за дамите в ИТ специалностите.

Редом с това нормална процедура е обезпечаването на свежи плодове и зеленчуци всекидневно в офис-пространствата, обезпечаване на питиета, зали за игра и релакс, безвъзмездни разтривки, безвъзмездни карти за фитнес и спорт.

Все по-често европейските компании оферират за своите чиновници и помощ за намиране на жилище и дотация за квартирата. Големите компании все по-често имат и лична, вътрешна детска ясла в поддръжка на дамите в ИТ специалностите.

Към всичко това следва да се добави и все по-честото обезпечаване на платформи или стратегии за образование, сертификация на уменията и кариерно развиване.

С сходно обилно меню от привилегии и обществени придобивки Европа най-вероятно има обилни шансове да задържи кадърните ИТ експерти и да притегли в редиците си тези, които се двоумят къде да се открият.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР