Европейските лидери ще осъдят твърдо незаконните действия на Турция в

...
Европейските лидери ще осъдят твърдо незаконните действия на Турция в
Коментари Харесай

ЕС ще осъди действията на Турция срещу газовите сондажи край Кипър

Европейските водачи ще осъдят твърдо " противозаконните дейности " на Турция в Егейско море и в Източното Средиземноморие, с цел да засвидетелстват солидарността си с Гърция и Кипър, оповестява " Франс прес ", като се базира на проектодекларация от срещата на върха в Брюксел.

Европейският съвет осъжда твърдо продължаването на противозаконните дейности на Турция в Източното Средиземноморие и в Егейско море и акцентира цялостната си взаимност с Кипър и Гърция, се споделя в проектодекларацията.

В текста се загатва по-специално напрежението сред Анкара и Никозия по отношение на изследванията за газ в Средиземно море, източно от Кипър, и задържането на жители от Европейски Съюз в Турция.

Агенция " Франс прес " отбелязва, че рецензиите против дейностите на Анкара, които се чака да насочат европейските водачи, ще предшестват срещата сред управителните представители на Европейски Съюз и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, планувана за 26 март във Варна. " Асошиейтед прес " добавя, че макар заканите от Брюксел за анулация на срещата подготовката за нея продължава и наподобява, че Ердоган ще има диалози във Варна с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българския министър председател Бойко Борисов.

Тази вечер Гърция и Кипър са планували да издигнат въпроса за сондажите за газ и за задържането на жители от Европейски Съюз в Турция по време на срещата на върха.

Република Кипър, която е член на Европейски Съюз, подписа през последните години контракти за изследвания за въглеводороди в териториалните води източно от острова с огромни компании като италианската ЕНИ, френската " Тотал " и американската " Ексън мобайл ". Но Анкара упорства за преустановяване на всевъзможни изследвания за газ от кипърските гърци, до момента в който не бъде открито решение на казуса с разделянето на острова. Кипър е разграничен от 1974 година, когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен прелом, целящ да причисли острова към Гърция.

Турски боен транспортен съд блокира през февруари сондажен транспортен съд на италианската компания ЕНИ край остров Кипър. Същия месец турски патрулен катер блъсна гръцки транспортен съд покрай оспорвано необитаемо островче в източната част на Егейско море.

Друг противоречив проблем, обиден в проектодекларацията на европейските водачи, е арестуването в Турция на двама гръцки бойци, арестувани, откакто, патрулирайки в региона на гръцко-турската граница, са навлезли по неточност на турска територия.

Декларацията на водачите от Европейски Съюз за Турция се чака да бъде утвърдена довечера от държавните и държавните ръководители на Европейски Съюз след работна вечеря в границите на първия ден от срещата на върха.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР