Европейските компании не трябва да плащат цената за решението на

...
Европейските компании не трябва да плащат цената за решението на
Коментари Харесай

Европа не бива да плаща цената за санкциите на САЩ срещу Иран, обяви Франция

Европейските компании не би трябвало да заплащат цената за решението на Съединените щати да вкарат наново наказания против Иран, сподели френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, представен от Би Би Си. Според него е нужно да се измисли механизъм за отбрана на ползите на европейския бизнес и да стартират " договаряния с Вашингтон " по въпроса.

Два дни откакто американският президент Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от договорката за иранската нуклеарна стратегия, администрацията му разгласи, че вкарва ограничавания против ислямската република. Съединени американски щати и Обединените арабски емирства не разрешиха на американски жители и компании да правят какъвто и да било бизнес с шестима ирански жители и три компании, които съгласно Вашингтон са свързани с Революционната армия на Иран.

Според финансовия министър Стивън Мнучин " иранският режим и иранската централна банка " са употребявали непозволено компании в Обединените арабски емирства, с цел да получат американски долари и с тях да финансират действия на Революционната армия зад граница, в това число в Сирия.

Освен това обаче компании, които работят с иранския бизнес, имат шест месеца да прекратят тази активност. В този интервал те не могат да подписват и нови контракти или са застрашени от американски наказания. Според Вашингтон това важи и за неамерикански компании, които може да бъдат осъдени от Съединени американски щати, да вземем за пример като бъде неразрешено на американския бизнес да работи с тях.

" Ефектите към този момент се усещат "

Само във Франция компании като " Еърбъс " (с поръчка за 20 милиарда за самолети за иранските авиолинии), нефтения колос " Тотал " и автомобилните производители " Рено " и " Пежо " са подписали съглашения на стойност милиарди евро, откогато глобите против Иран бяха свалени.

" Чувстваме, че екстратериториалността на глобите е неприемлива. Европейците не би трябвало да заплащат за изтеглянето от съглашение на Съединените щати, към което самите те способстваха. " Според него резултатите към този момент се усещат - да вземем за пример възходящата цена на петрола и по-голямата неустановеност в Близкия изток.

Германският министър на стопанската система Петер Алтмайер сподели, че страната към момента желае да поддържа открит разговор със Съединени американски щати за Иран и да избегне " икономическо напрежение ". По думите на Алтмайер, представен от " Ройтерс ", е нужно разискване по какъв начин да се избегне негативното влияние на решението на Вашингтон върху заетостта в Германия.

Междувременно организация РИА " Новости " заяви, че иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф счита да посети Москва на 14 май и да се срещне с съветския си сътрудник Сергей Лавров. В околните няколко дни се чакат и други срещи на първи дипломати от Европейски Съюз и Русия, които да обсъдят другите възможности на договорката с Иран.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР