Европейските доставчици на телекомуникационни услуги се нуждаят от „балансирана, прозрачна

...
Европейските доставчици на телекомуникационни услуги се нуждаят от „балансирана, прозрачна
Коментари Харесай

Телекомите от ETNO искат по-малко регулации

Европейските снабдители на телекомуникационни услуги се нуждаят от „ уравновесена, транспарантна и предсказуема регулация, която да подтиква предлагането на нови услуги на потребителите ни “ и да подкрепи основаването на нови работни места в страните от Европейски Съюз “. Това е подчертал на годишната среща на Eвропейската асоциация на телекомуникационните оператори ЕTNO (www.etno.eu) основният изпълнителен шеф на VIVACOM Атанас Добрев.

 основният изпълнителен шеф на VIVACOM Атанас Добрев взе участие в полемиката на ETNO с европейския комисар по цифровото общество Мария Габриел. Снимка: ETNO

Основната тематика на интернационалната конференция в Брюксел бе точно европейските регулации в дигитализацията във времена на промени. В полемиките се включи и българският еврокомисар Мария Габриел, отговаряща за цифровата стопанска система и цифровото общество. Освен Атанас Добрев, в конференцията участваха ръководителите на някои от най-големите телекоми в Европа, в това число Тимотеус Хьотгес, CEO на Deutsche Telekom, Стивън Ричард (Orange) и Енрико Салватори (Qualcomm Европа). Те разясниха проблемите в новия план за европейско законодателство в региона на телекомуникациите.

Европейските телекоми, членуващи в ETNO, показаха паниката си, че усложнената регулация и лимитираните запаси в радиочестотния набор, нужен за разрастване и на бъдещите 5G мрежи, ще ги сложи в неравностойно състояние по отношение на конкурентните оператори в Съединени американски щати. В ETNO вземат участие 39 телеком компании, опериращи в Европа, като техните вложения съставляват над 70 на 100 от вложенията в бранша.

„ Промяната ще се случи и тя безспорно ще докара до нов метод на живот и до нови бизнес правила, съобщи Атанас Добрев. сподели той. - Важното е до каква степен европейските компании ще вземат участие в тази смяна и дали ще имат опция да са неин мотор. Ако има заплаха, то тя не е в задаващата се цифровизация, а в това кой ще я осъществя – европейските телекоми или фирмите зад океана, които имат доста по-голяма независимост на деяние и обсег “, добави шефът на Vivacom.

Ръководителите на европейските телекоми бяха единомислещи, че е нужна повече независимост и благоприятни условия за възвръщаемост на вложенията. „ Телеком операторите в Европа би трябвало да имат свободата да рискуват. Не би било сполучливо да се опитваме да ограничаваме бъдещето, преди то да се е случило. Моят зов към регулаторните органи е - оставете промишлеността свободна от рестрикции и дано конкуренцията е главен регулаторен мотор. Това би бил правилният път, който подхожда на Европа “, съобщи Атанас Добрев.

Той изрази поддръжката на телеком бранша за напъните на българския еврокомисар Мария Габриел при отстояване на препоръчаните от Европейска комисия политики за дерегулация и стимулиране на вложенията и нововъведенията. Той съобщи също интереса на Vivacvom от съдействие с българското държавно управление по отношение на понижаване цените за роуминг със страните от Западните Балкани, които към момента не са част от Европейския съюз.

Според разбора на Accenture Strategy, представен от ETNO, цифровизацията може да обезпечи по 4 милиарда евро дневно добавена стойност, в случай че тя се „ случи “ по верния метод в интервала 2015 до 2015 година В този подтекст Европа ще може да обезпечи на 11% от популацията на Стария континент висококачествени онлайн образования и курсове и да вкара цифрови решения, които ще понижат излъчванията от CO2 с до 34% към 2030 година От друга страна, в случай че политиките и регулациите не се организират вярно, то Европа може да загуби от цифровите компании от другите райони, в това число до 50% от днешните работни места.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР