Vivacom обяви ново повишаване на цените на някои услуги заради

...
Vivacom обяви ново повишаване на цените на някои услуги заради
Коментари Харесай

Vivacom отново вдига цените заради инфлацията – не на всички абонаменти

Vivacom разгласи ново повишение на цените на някои услуги поради растежа на годишната инфлация. Не всички абонаментни проекти обаче ще бъдат индексирани. Промяната ще бъде отразена в сметките, издадени през февруари 2024 година, излиза наяве от известие, изпратено през днешния ден от телекома до засегнатите клиенти.

Поради продължаващото повишаване на разноските за труд и доставка на артикули и услуги, на съображение Общите условия на Vivacom от февруари 2024 година цената на месечния абонамент за част от главните и спомагателните услуги ще бъде увеличена с насъбраната инфлация за 2023 година – 4.7% “, показва компанията.

Към момента няма информация за проектите на другите два телекома – A1 и Yettel.
Vivacom няма да индексира цените за:Социални абонаментни проекти и проекти за хора с увреждания за мобилни и закрепени гласови услуги (Smart S+, Optima 250, Инвалиди 160, Инвалиди 300, Ограничен).Услуги по контракти с добитите оператори: „ Цифрова кабелна телевизия “ ООД (N3)„ НЕТ1 “ ЕООД (Net1)„ Телнет “ ООД (Telnet)Нови тарифни линии, стартирани за продажба през 2023 година: EON SAT LIGHT, FULL, PREMIUMнеограничен 4G интернет за дома (Mobix XL)високоскоростен 5G интернет за дома и офисaУслуги, за които е подписано съглашение за нов период на контракта след 1 януари 2024 г.Индексация 3.0
Опцията за индексация на цените в отговор на средногодишната инфлация е заложена като уговорка в общите условия на всички дълготрайни контракти на телекомите от години.

За първи път те се възползваха от това си право през 2022 година, когато инфлационните процеси се бяха задвижили и занапред започваха да се задълбочават. Тогава и Vivacom, и A1, и Yettel актуализираха цените си по отношение на годишното повишаване на стоките и услугите в страната при регистриран от Национален статистически институт 3.3% скок на Индекса на потребителските цени за 2021 година

Промяна на цените имаше и през 2023 година, когато инфлацията към този момент надхвърляше 15%. 

Първата вълна на индексация мина под сянката на политическия популизъм от страна на тогавашния министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова. При втората обаче бяха сложени въпроси всъщност по отношение на договорите, които съгласно специалистите са в ущърб на клиентите.

Организации за отбрана на потребителите акцентираха неналичието на равнопоставеност сред доставчиците на услуги и правата на хората. Пример за такава е, че за потребителите не е планувана финансово допустима алтернатива за отвод от услуга при положение на едностранно решение от страна на компанията да увеличи цените. Вместо това, в случай че човек реши, че новите цени не са му преференциални и желае да разтрогне контракта си, той е длъжен да заплаща няколко такси вкупом.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР