Европейски лидери се обявиха срещу анексията, САЩ наложи нови санкции

...
Европейски лидери се обявиха срещу анексията, САЩ наложи нови санкции
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО ще продължи да помага на Украйна

Европейски водачи се оповестиха против анексията, Съединени американски щати наложи нови наказания
За повторно Русия завзема принудително украинска земя, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция, отдадена на оповестеното от Русия присъединение на украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Това не води до смяна - това е война на Русия против Украйна. Тези земи са Украйна, акцентира той.

„ НАТО не е част от спора, ние сме защитителен съюз. Единни сме в отбраната на всяка педя от алианса ”, уточни той.

Столтенберг назова събитията от днешния ден „ опит за присъединение ” на украинска земя към Русия, написа Българска телеграфна агенция.

„ Ако Русия спре (да се бие), ще има мир. Ако Украйна спре - ще престане да съществува като върховен европейски народ. В наш интерес е Путин да не побеждава, тъй като противоположното значи, че властническите режими могат да подхващат сходни дейности, а това е рисково за целия свят ”, добави генералният секретар.

Той дефинира като „ нуклеарно изнудване ” това, че Путин заплашва с използването на атомна бомба.

Думите на Путин са рискови и безотговорни, съобщи Столтенберг.

Столтенберг означи, че през днешния ден Русия е включила украински земи, равни по повърхност на Португалия. Това е най-голямото принудително заграбване на земи в Европа след Втората международна война, добави той. Столтенберг повтори мнението на НАТО, че това присъединение не се признава и няма да бъде прието от алианса, тъй като е в цялостно нарушаване на интернационалното право. НАТО приканва всички страни да отхвърлят анексията, добави той.

Срещу анексията се оповестиха редица европейски водачи. Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди твърдо анексирането.

„ Анексирането от Русия на четири украински района е „ нова ниска точка ” във войната, споделят външните министри на Г-7.

В взаимно изказване те споделиха, че нуклеарната изразителност няма да им попречи да поддържат Украйна толкоз дълго, колкото е належащо.

„ Ние в никакъв случай няма да признаем тези хипотетични анексии, нито подправените " референдуми, извършени с оръжие ”, споделиха висшите дипломати от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Съединени американски щати, Обединеното кралство и Европейски Съюз.

Съединени американски щати пък постановиха наказания през днешния ден на над хиляда физически и юридически лица, свързани с нашествието на Русия в Украйна, в това число на шефа на Руската централна банка и на фамилии на членове на съветския Съвет за национална сигурност.

Американското министерство на финансите уточни стотици представители на съветската законодателна власт, ръководители на финансовата и военна инфраструктура, както и снабдители, които ще станат обект на глобите. От своя страна министерството на търговията добави 57 юридически лица в листата си с извършители на експортния надзор, а Държавният департамент усили с още над деветстотин имена листата си за визови ограничавания.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън осъди опита на Русия да анексира с машинация територии от Украйна " и назова дейностите на Кремъл нарушение на интернационалното право, което потъпква Устава на Организация на обединените нации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР