Европейската централна банка ще действа много по-решително, отколкото се очакваше

...
Европейската централна банка ще действа много по-решително, отколкото се очакваше
Коментари Харесай

Икономисти очакват ЕЦБ да продължи да вдига лихвите, въпреки риска от рецесия

Европейската централна банка ще работи доста по-решително, в сравнение с се очакваше преди, с цел да овладее рекордната инфлация, даже в случай че еврозоната навлезе в криза. Това се показва в изследване измежду икономисти, представено от Блумбърг.

Очаква се депозитната рента на ЕЦБ, която е от решаващо значение за паричната политика, да доближи 2,5% до идващия март, като в по-ранно изследване прогнозата бе за постигане на равнище от 1,5%. Този скок включва нарастване на лихвите със 75 базисни пункта на 27 октомври и още едно покачване от 50 базисни пункта през декември.

Повече от две трети от участниците в изследването са декларирали, че чиновниците на ЕЦБ изостават в битката с покачването на цените, като инфлацията в еврозоната е съвсем пет пъти по-висока от тяхната цел от 2%.

Проучването допуска, че спадът в стопанската система на 19-те страни от еврозоната няма да докара до прекъсване на повишението на лихвените проценти, чието движение на увеличение стартира да наподобява на това на Федералния запас, макар че ЕЦБ стартира своя цикъл на покачване четири месеца по-късно.

Тези резултати също по този начин алармират за опасения, че ЕЦБ в последна сметка може да прекали с повдигането на лихвите, което да принуди централната банка да направи противоположен завой. Според един анализатор лихвите могат да бъдат понижени още през юли, макар че междинната прогноза е първото понижение да пристигна през 2024 година

„ С очертаващата се криза, неотдавнашните пазарни разтърсвания в Обединеното кралство и възходящите финансови опасности, ЕЦБ ще би трябвало да работи доста деликатно “, сподели Карстен Бжески, икономист в ING.

Определянето на „ идеалната доза “ стягане на паричната политика ще бъде рисково. Макар че възходящите цени би трябвало да бъдат адресирани, повишението на лихвените проценти стартира да тежи върху семействата и фирмите, които към този момент са готови за скок в разноските за сила през зимата и даже за евентуален дефицит.

Някои чиновници желаят лихвените проценти да доближат по този начин нареченото неутрално равнище, което нито подтиква, нито лимитира стопанската система, преди да преценяват дали има потребност от повече нараствания на лихвите. Смята се, че това равнище е някъде покрай 2%.

„ Инфлацията ще остане неприятно висока през идващите месеци, преди да падне внезапно по-късно през идната година “, сподели Нериус Мачиулис, икономист в Swedbank. „ На този декор е доста евентуално ЕЦБ да затегне паричната политика прекалено много “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР