Европейската политическа общност е факт - 44 лидери от континента

...
Европейската политическа общност е факт - 44 лидери от континента
Коментари Харесай

Лидерите на 44 европейски държави обсъждат безпрецедентната криза на континента

Европейската политическа общественост е реалност - 44 водачи от континента се събраха в Прага за първата среща в този формат, съобщи Франс прес.

България е показана от президента Румен Радев .

" На първо място, това е обръщение за единение на нашата Европа ", съобщи френският президент Еманюел Макрон, който през май даде концепцията за основаването на такава общественост. Той подсети, че общността е по-голямо обединяване от Европейския съюз, като с изключение на 27-те страни от Европейски Съюз, в нея са поканени да вземат участие още 17 страни. " Ние споделяме едно и също пространство, постоянно имаме една и съща история, имаме и дълг да изградим дружно общото си бъдеще ", посочи Макрон, осведоми ДПА.

" Всички, които сме се събрали тук, знаем, че офанзивата на Русия против Украйна е брутално нарушаване на реда и сигурността , на които се радвахме в Европа през последните десетилетия ", сподели Олаф Шолц, представен от Ройтерс. " Ние не одобряваме елементи от прилежаща страна да бъдат анексирани ", безапелационен бе немският канцлер.

" Тази среща е метод да потърсим нов ред без Русия . Това не значи да изключим Русия вечно, само че Русия на Путин няма място тук ", съобщи от своя страна ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

След срещата си с домакина на срещата - чешкият министър-председател Петър Фиала, английската премиерка Лиз Тръс акцентира, че двамата са постигнали " единодушие за това какъв брой е значимо европейските демокрации да покажат обединен фронт против жестокостта на Путин ".

Решението на Тръс да участва на срещата оставя вяра за намаляване на тона сред Европейски Съюз и Лондон след Брекзит и към момента изчезналото единодушие за комерсиалните разногласия към Северна Ирландия.

Премиерът на Латвия Кришянис Каринш посочи, че не чака на срещата, която е с преобладаващо алегоричен темперамент, да бъдат взети някакви решения, а по-скоро да има единствено обмяна на хрумвания. " Основната причина да сме тук е фактът, че войната на Русия в Украйна се отразява на всички нас, що се отнася до сигурността и до стопанската система, изключително с повдигането на енергийните цени . Можем да се оправим единствено в случай че сме дружно ", счита той.

" Целият европейски континент е тук, с изключение на две страни - Русия и Беларус. Това единствено демонстрира доколко те са в изолираност ", акцентира белгийският министър-председател Александер де Кро, представен от Франс прес.

В програмата на тази първа среща от сходен вид са планувани доста работни групи, вечери, само че не и сключване на обща декларация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР