Европейската комисия възнамерява да забрани продажбата на хранителни продукти от

...
Европейската комисия възнамерява да забрани продажбата на хранителни продукти от
Коментари Харесай

Най-накрая! ЕК възнамерява да забрани храни с по-ниско качество в Източна Европа

Европейската комисия има намерение да забрани продажбата на хранителни артикули от огромни търговски марки на по-ниско качество в Източна Европа. Брюксел ще предложи специфична методология, с която ще се откриват нарушаванията, оповестява bTV.
За живеещите в Благоевград и района няма нищо по-нормално от това, да търсят по-вкусни и качествени артикули в прилежаща Гърция. „ Зехтинът и маслините сигурно са по-добри от тези по магазините у нас. Разликата е огромна, гръцкото е по-скъпо, само че си заслужава цената”, описа жена, която пазари от Гърция.
Забраната за двоен стандарт ще бъде въведена с евродиректива, която би трябвало да влезе в действие до 2019 година
„ В един общ пазар, общ Европейски съюз не може да има второ качество консуматори. С тези оферти Европейска комисия предлага да се дадат по-големи пълномощия на националните органи”, разясни Огнян Златев, началник на представителството на Европейска комисия в София. Българският евродепутат от Европейската национална партия Емил Радев и сътрудниците му са основали пилотен план за минимални стандарти при храните в Евросъюза. „ Органичните субстанции се заменят с изкуствени подобрители и всички тези артикули се продават в доста от случаите и доста по-скъпо от тези в Западна Европа”, сподели Емил Радев.
Евродепутатът Петър Курумбашев стига и по-далеч. „ Тоалетните в Европейския съюз да се разделят на две, да има за депутати от Централна и и Източна Европа. Да не се тормозим един различен предвид на особеното качество на храните, които ползваме”, разяснява той.
Глобите също не са уеднаквени.„ Това, което предлага Европейска комисия, е размерът на глобата да доближи към 4% от оборота на съответната фирма”, изясни Огнян Златев.
Потребителските организации ще могат да завеждат и групови искове от името на ощетени консуматори.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР