Европейската комисия ще предложи в сряда задължителни минимални енергийни стандарти

...
Европейската комисия ще предложи в сряда задължителни минимални енергийни стандарти
Коментари Харесай

Еврокомисията въвежда задължителни енергийни стандарти при саниране на сгради

Европейската комисия ще предложи в сряда наложителни минимални енергийни стандарти при реновиране на постройките в Европейския съюз, съобщи Ройтерс. Предвижда годишният дял на санирането, целящо повишение на енергийната успеваемост на жилищни и нежилищни здания, най-малко да се удвои до 2030 година.

Инициативата е част от тактиката „ Вълна на реставрация “ (Renovation Wave) за понижаване на нездравословните за климата излъчвания до въглеродна индиферентност до 2050 година Очаква се тя да обезпечи най-малко 160 000 работни места в бранша за саниране на здания.

В момента 11% от съществуващите здания в Европейски Съюз се обновяват годишно. Но множеството от тях не дават отговор на условията за енергийна успеваемост на Европейски Съюз и по тази причина действителният % е 1%, написа Ройтерс. Затова  и Европейска комисия си слага цел да вкара минимални условия при ремонтите.

„ Изключително значимо е да имаме такива наложителни равнища “, разяснява Луис Съндърланд, основен съветник на неправителствената организация Regulatory Assistance Project.

Част от средствата за въпросните поправки ще дойдат от плануваните 750 милиарда евро по проекта за възобновяване от ковид. Според Брук Райли, представител на компанията за изолации Rockwool, 2030 година ще е идеална дата, тъй че вложителите и притежатели на здания да имат време да реагират на новите условия.

Енергийно неефективните здания, множеството от които се отопляват с изкопаеми горива, са източник на над една трета от въглеродните излъчвания в Европейски Съюз и поемат над 40 % от потреблението на сила. Повечето настоящи здания към момента ще се употребяват през 2050 година, което може да подкопае зелените цели на Европейски Съюз, в случай че не бъдат осъвременени.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР