Европейската комисия разреши българската троянска луканка да бъде добавена в

...
Европейската комисия разреши българската троянска луканка да бъде добавена в
Коментари Харесай

Троянската луканка влезе в гарантираните специалитети на ЕС

Европейската комисия позволи българската троянска луканка да бъде добавена в регистъра на обезпечените обичайни специалитети на Европейски Съюз. В прессъобщението на Европейска комисия се разяснява, че методът, по който тя се създава обичайно, прави този артикул типично български.
Още по темата
При храните с обичайно характерен темперамент (ХТСХ) се слага акцент върху техните обичайни аспекти — да вземем за пример метода на произвеждане или състава на продукта, като те не са свързани с съответен географски район. Името на артикул, който е регистриран като ХТСХ, го пази от подправяне и корист.

Троянската луканка е пресован сурово-сушен и сурово-пушен месен артикул. Приготвя се от раздробено говеждо или биволско месо и свинско месо, натурални подправки и спомагателни първични материали. Има присъщ, умерено солен усет и изразен мирис. Традиционният метод на произвеждане при процеса на сушене и опушване я прави неповторим за България артикул.

Наименованието идва от град Троян, където луканката е създадена и разпространявана за първи път от занаятчия Илия Таслаков. Той е един от първите ѝ производители в страната. През 1883 година Таслаков внася в България първите машини за нарязване на месото, се споделя още в известието на Европейска комисия.

Троянската луканка се прибавя към листата с 69 обезпечени обичайни специалитети, които са предпазен и и е шестият предпазен български артикул след " Филе Елена ", " Панагюрска луканка ", " Роле Трапезица ", " Кайсерован врат Тракия " и " Пастърма говежда ". " Горнооряховският суджук " пък е вписан в Европейския указател на предпазените географски инструкции и предпазените наименования за генезис.  

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР