Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка над България

...
Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка над България
Коментари Харесай

ЕК прекрати мониторинга над България и Румъния

Европейската комисия приключи Механизма за съдействие и инспекция над България и Румъния, защото и двете страни и са постигнали забележителен прогрес в осъществяването на уговорките, които са поели преди влизането им в Европейския съюз през 2007 година

Механизмът беше основан година преди двете страни да станат членки на Европейски Съюз поради проблемите им с корупцията и проведената престъпност. Покриването на уговорките от страна на България беше константирано още през 2019 година, когато Брюксел спря отчетите за София. А за Румъния това се случи през 2022 година

Именно Механизмът за съдействие и инспекция е една от аргументите, която Нидерландия употребява като мотив за ветото си против приемането на двете страни в Шенгенското пространство.

Външният министър Мария Габриел съобщи, че прекратяването на мониторинга е " самопризнание за дългогодишната интензивност и старания на българските жители и гражданското общество ". Премиерът Николай Денков също означи новината, като посочи, че в този момент е отстранена " още една преграда да бъдем равноправни с останалите страни от Европейски съюз във всяко едно отношение ".

" Скоро би трябвало да премахнем и останалите - да бъдем признати в Шенген и да се присъединим към еврозоната ", съобщи той.

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен също поздрави София и Букурещ за постигнатия прогрес:

" Върховенството на закона е една от нашите съществени общи полезности като съюз и двете страни членки реализираха резултати по значими промени през последните години. Днес ние отчитаме тези старания, като прекратяваме Механизма за съдействие и инспекция. Работата към този момент може да продължи в границите на годишния цикъл за оценка на върховенството на закона, както за всички останали страни членки ", уточни тя.

Механизмът не е директно обвързван с присъединението на България и Румъния към Шенген, само че единствено преди дни фон дер Лайен употребява годишната си тирада за положението на Европейски Съюз, с цел да призове за неотложно приемане на двете страни в зоната, свободна от граничен надзор.

В речта си тя посочи, че двете страни ползват " най-хубавите практики както при подслоняването, по този начин и при връщането " на мигранти и прикани Нидерландия и Австрия да се съгласят на участието им " без повече забавяния ".

Само ден по-късно обаче Австрия отхвърли този апел, като министърът на вътрешните работи Герхард Карнер съобщи, че към този миг " няма смисъл да се приказва за разширение на Шенген ", защото броят на мигрантите в цяла Европа пораства

Румъния ще съди Австрия поради ветото

Междувременно румънски медии, представени от Българска телеграфна агенция, оповестяват, че Букурещ счита да придвижи проблема с ветото за Шенген в Европейския съд. Румънският министър председател Марчел Чолаку е представен да споделя в изявление за в. " Дер Щандард ", че страната ще съди Австрия и ще изиска обезщетение, в случай че австрийското държавно управление продължи да блокира достъпа ѝ до зоната, свободна от граничен надзор.

Той твърди, че вредите, породени на страната му от австрийската обсада, възлизат на най-малко 2% от нейния Брутният вътрешен продукт, т.е. на няколко милиарда евро.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР