Европейската комисия предупреди шест страни членки на еврозоната, включително Франция,

...
Европейската комисия предупреди шест страни членки на еврозоната, включително Франция,
Коментари Харесай

ЕК предупреди шест държави за прекомерен дефицит

Европейската комисия предизвести шест страни членки на еврозоната , в това число Франция, че са изправени пред риск да нарушат строгите правила за публичните разноски , осведомят Агенция Франс Прес и от Европейска комисия.

" Основното обръщение към Франция е значимостта да поправя несъразмерния недостиг тази година ", сподели вицепрезидентът и еврокомисар за еврото Валдис Домбровскис в изявление за организацията.

Комисията дефинира икономическите и обществените цели на Европейски Съюз за идната година, дава рекомендации по отношение на политиката за еврозоната и прави оценка на плановете на бюджетни проекти на страните членки от еврозоната.

Комисията завърши оценката си във връзка с това дали плановете на бюджетни проекти (ПБП) на страните членки от еврозоната за 2018 година са съобразени с наредбите на Пакта за непоклатимост и напредък (ПСР). Тя одобри 18 мнения за всички страни членки от еврозоната, като се изключи Гърция.

По отношение на шестнадесетте страни в границите на защитните ограничения на Пакта за непоклатимост и напредък:

За шест страни (Германия, Литва, Латвия, Люксембург, Финландия и Нидерландия) се установи, че ПБП са съобразени с условията за 2018 година , планувани в Пакта за непоклатимост и напредък.

За пет страни ( Естония, Ирландия, Кипър, Малта и Словакия ) се установи, че ПБП са като цяло съобразени с плануваните в Пакта за непоклатимост и напредък условия за 2018 година В тези страни проектите може да доведат до известно отклоняване от средносрочната бюджетна цел (СБЦ) на съответната страна или от проекта за корекции за постигането ѝ.

При пет страни (Белгия, Италия, Австрия, Португалия и Словения) ПБП основават риск от неспазване на плануваните в Пакта за непоклатимост и напредък условия за 2018 г . ПБП на тези страни членки могат да доведат до доста отклоняване от проектите за корекции за реализиране на съответната средносрочна бюджетна цел. За Белгия и Италия се чака също и неспазване на целевия индикатор за понижаване на дълга.

За Италия непрекъснато високите нива на държавния дълг са причина за безпокойствие. В писмо до италианските органи заместник-председателят Домбровскис и комисарят Пиер Московиси осведомиха, че Комисията има намерение да извърши повторна оценка на спазването от Италия на целевия индикатор за понижаване на дълга напролет на 2018 година

Що се отнася до двете страни, за които към момента се ползват корективните ограничения на Пакта за непоклатимост и напредък (т.е. които са в процедура при несъразмерен дефицит):

За Франция, която би могла да премине към превантивни ограничения от 2018 година, в случай че навреме и стабилно поправя несъразмерния си недостиг, ПБП се смята за изложен на риск от неспазване на плануваните в Пакта за непоклатимост и напредък условия за 2018 година , доколкото съгласно прогнозата на Комисията от есента на 2017 година се планува доста отклоняване от проекта за корекции за реализиране на средносрочната бюджетна цел и неспазване на целевия индикатор за понижаване на дълга през 2018 година

За Испания се установи, че ПБП е съгласуван до огромна степен с плануваните в Пакта за непоклатимост и напредък условия за 2018 година , доколкото съгласно прогнозата на Комисията от есента на 2017 година номиналният недостиг ще бъде под избраната в Договора референтна стойност от 3 % от Брутният вътрешен продукт през 2018 година, макар че задачата за номиналния недостиг не се чака да бъде реализирана и фискалната промяна е доста по-малка от предложеното ниво.

По отношение на разбора в отчета за механизма за предизвестие се предлага през 2018 година 12 страни да бъдат обхванати от изчерпателен обзор .

Това са същите страни, за които при миналата процедура при макроикономически несъответствия (ПМД) бе установено, че имат несъответствия — България, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Нидерландия, Португалия, Словения, Франция, Хърватия и Швеция . Комисията ще показа задълбочените прегледи в отчетите по страни през февруари 2018 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР