Европейската комисия представи допълнителни препоръки за отварянето на европейските граници

...
Европейската комисия представи допълнителни препоръки за отварянето на европейските граници
Коментари Харесай

Брюксел иззлезе с обща препоръка за отваряне на вътрешните граници в ЕС

Европейската комисия показа спомагателни рекомендации за отварянето на европейските граници от идната седмица, откакто те бяха затворени в средата на март като мярка против пандемията от COVID-19. 

Европейска комисия предлага вътрешните граници в Европейски Съюз да бъдат отворени до 15 юни, а външните европейски граници да останат затворени за пътувания по несъществени мотиви до края на месеца. Според комисията към този момент не е допустимо прекосяването на външните граници да се възвърне изцяло поради другата епидемиологична конюнктура по света.

Предлага се основаването на общ лист на " сигурните " непознати страни, учреден на ясни индикатори и на данни от Световната здравна организация, като той да бъде обновяван непрекъснато според от епидемиологичната конюнктура. Под " сигурни " следва да се възприемат тези страни по света, където епидемиологичната конюнктура е сходна с ситуацията в Европейския съюз, разясняват от Европейска комисия. Нещо повече, предлага се даже на жители от " сигурни " страни да бъде отказван достъп до Европейски Съюз, когато се реши, че с ъздават опасност за публичното здраве. 

Според Еврокомисията отсега нататък пътуванията на интернационалните студенти би трябвало да бъдат възприемани като състоятелен мотив за допускане през границите на Европейски Съюз. Еврокомисията упорства и за координация на решенията на страните от Европейски Съюз за възобновяване на консулската им активност по света.

Комисията предлага от 1 юли да отпаднат рестриктивните мерки за пътешестване до Европейски Съюз на жители на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР