Европейската комисия предложи в ЕС да бъдат въведени електронни шофьорски

...
Европейската комисия предложи в ЕС да бъдат въведени електронни шофьорски
Коментари Харесай

ЕК предлага електронни шофьорски книжки, които да се отнемат и при нарушения в други страни на ЕС

Европейската комисия предложи в Европейски Съюз да бъдат въведени електронни шофьорски книжки, заяви Българска телеграфна агенция. С тях би трябвало се реализира по-добър продан на данните зa сигурността на пътя и осъществените в чужбина нарушавания да не остават ненаказани.

Комисията предлага лидер, лишен от право на ръководство на моторно транспортно средство в една страна от Европейски Съюз, да не може повече да кара и в останалите европейски страни. Запазва се опцията водачите да изискат издаването на удостоверение за правоуправление на пластмасова пластика, сподели еврокомисарят по превоза Адина Валян.

Предлага се шофьорски изпити да се поставят при навършването на 17 години, само че право за ръководство на МПС ще се получава на 18 години. Предвижда се изпитателен период от най-малко две години за начинаещите водачи след сполучливото прекосяване на изпита.

Също по този начин се предлага и предписание за цялостна възбрана за ръководство в нетрезво положение. Две от всеки пет пътни катастрофи със смъртен случай включват присъединяване на лидер на възраст под 30 година, въпреки че младите водачи са единствено осем на 100 от всички водачи на коли в Европейски Съюз.

Валян сподели че едвам 60 на 100 от санкциите, наложени за нарушавания на пътя в чужбина, се заплащат. Миналата година жертвите на пътя в Европейски Съюз са били над 20 000, като множеството от починалите са пешеходци, колоездачи и водачи на мотоциклети.

Валян сподели, че данните за пътната сигурност за България и Румъния са неприятни. Тя добави, че пътната сигурност не зависи единствено от държанието на водачите.

Състоянието на транспортното средство може да бъде измежду проблемите в България и Румъния, положението на инфраструктурата също може да бъде сериозен проблем в тези две страни. Събирането на санкциите може да бъде усъвършенствано, съобщи еврокомисарят.

Предложенията ще бъдат прегледани от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР