Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС да продължи да

...
Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС да продължи да
Коментари Харесай

ЕК предлага да получим още 63 млн. евро за старите мощности в АЕЦ Козлодуй до 2027 г.

Европейската комисия предложи през днешния ден бюджетът на Европейски Съюз да продължи да обезпечава средства за извеждането от приложимост на остаряло нуклеарно съоръжение. За нашата страна се планува до 2027 година да бъдат отпуснати 63 милиона евро, посочи комисията в отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция.

Предложената сума предстои да утвърждение от Съвета на Европейски Съюз и от Европейския парламент като част от договарянията за бъдещия общностен бюджет. Европейска комисия предложи през днешния ден със сходна цел Словакия да получи 55 милиона евро за АЕЦ-Бохунице, а Литва - 552 милиона евро за АЕЦ-Игналина.

През 1999 година България и Европейска комисия подписаха съглашение за закриването и разглобяването на блокове 1-4 в Козлодуй. Отпусканите средства се ръководят от Европейската банка за възобновяване и развиване и са ориентирани към нужните действия, в това число построяването на площадка за нуклеарните боклуци.

По данни на Европейска комисия целият развой у нас би трябвало да завърши до 2030 година, а до 2020 година да бъдат изразходвани 800 милиона евро. Общата цена на извеждането от приложимост на четирите реактора в Козлодуй се чака да доближи 1,107 милиарда евро, като по данни от 2016 година се обрисуваше дефицит от 150 милиона евро финансиране. Според същите данни Европейски Съюз обезпечава на нашата страна до 2020 година общо 784 милиона евро, а от българския бюджет са били ориентирани 147 милиона евро. В бюджета на Европейски Съюз за 2014-2020 година за нашата страна бяха отделени 293 милиона евро по програмата " Козлодуй ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР