Европейската комисия предлага въвеждането на нов механизъм, чрез който ще

...
Европейската комисия предлага въвеждането на нов механизъм, чрез който ще
Коментари Харесай

ЕС може да намали парите за членките, които не спазват върховенството на закона

Европейската комисия предлага въвеждането на нов механизъм, посредством който ще бъдат ограничавани средствата за страните-членки, неспазващи върховенството на закона. Това стана ясно при представянето на предлагането за Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз след излизането на Англия от съюза.

„ Новите препоръчани принадлежности ще разрешат на Европейски Съюз да спре, да понижи или да ограничи достъпа до финансиране от Европейски Съюз по метод, симетричен на естеството, тежестта и обсега на минусите на правовия ред ", се споделя в изказване на Европейска комисия. При разискванията в Европейският парламент предлагането среща положителен отзив.

Мярката има за цел да сложи под напън страни от Централна и Източна Европа като Полша и Унгария, които през последните години влизат в преден конфликт с Брюксел по въпроси като корупция, отбрана на свободното слово, разделяне на управляващите, самостоятелност на съда и други

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер показа - по негови думи - „ рационален и виновен " проект за по-голям бюджет след Brexit. Финансовата рамка е за 1,27 трлн. евро и покрива интервала 2021 - 2017 година, съобщи AFP.

Това дава отговор на вноски е от 1,11% от брутния народен приход.

" Това е бюджет с новаторска конструкция ", сподели още Юнкер и добави, че той подхожда на упоритостите за задълбочаването на икономическия и валутния съюз.

Еврокомисарят по въпросите на бюджета Гюнтер Йотингер съобщи, че приоритет през идващите години ще бъдат нововъведенията и научните проучвания. Предвидени са и повече пари за защита и сигурност, както и за ограниченията за битка с климатичните промени.

Сред предложенията за дълготрайния бюджет са и понижаване на парите за Кохезионната политика със 7%, за селскостопанската политика - с 5% и по директните заплащания - с 4%.

За да влезе в действие дълготрайният бюджет за идващия интервал, би трябвало да получи единомислеща поддръжка от държавните управления на страните-членки.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР