Европейската комисия предлага безопасен ценови таван на газа от 275

...
Европейската комисия предлага безопасен ценови таван на газа от 275
Коментари Харесай

ЕК предлага таван за газа от €275 за мегаватчас

Европейската комисия предлага безвреден ценови таван на газа от 275 евро за мегаватчас. Това значи, че няма да бъде купуван газ на цена, по-висока от тази.

Стойността е по цени, закрепени един месец авансово по показателя TTF.

Това разгласи през днешния ден в Страсбург еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Целта е бизнесът и семействата да бъдат предпазени от епизодични случаи на извънредно високи цени на газа в Европейски Съюз. Това е и допълнение към мярката за понижаване на търсенето на газ и гарантиране на сигурността на доставките посредством диверсификация на енергийните доставки.

Механизмът ще бъде задействан автоматизирано, в случай че налице са по едно и също време следните две условия:

• 1. Предварително закрепената цена надвишава 275 евро;

• 2. Цените по показателя TTF са 58 евро или повече, в сравнение с референтната цена на втечнения природен газ за 10 следващи дни на търговия в границите на две седмици.

В подобен случай Агенцията за съдействие сред енергийните регулатори (ACER) незабавно ще разгласява уведомление за пазарна промяна в Официалния вестник на Европейски Съюз и ще осведоми Европейската комисия, Европейския орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA) и Европейската централна банка (ЕЦБ). На другия ден механизмът за промяна на цените ще влезе в действие и няма да бъдат одобрявани поръчки за месец напред по TTF, надвишаващи безвредния таван. Механизмът може да бъде задействан на 1 януари 2023 година

Предложеният правилник съдържа защитни клаузи за отбягване на срив на енергийните и финансовите пазари. За да няма проблем със сигурността на доставките, ценовият таван е стеснен единствено за един фючърсен артикул. За да бъде обезпечено, че търсенето на газ няма да се усили, предлагането планува страните членки да уведомяват до две седмици след задействането на механизма какви ограничения са подхванали за понижаване на потреблението на газ и ток.

След като днешното предложение бъде утвърдено от страните членки (Съвета на ЕС), Комисията ще предложи паника на равнище Европейски Съюз. Така ще бъде задействано наложителното икономисване на газ за понижаване на търсенето.Същевременно механизмът може да бъде спиран когато и да е. Единият метод е това да става автоматизирано, посредством деактивиране, когато действието му към този момент не е належащо. Това ще става най-много тогава, когато в продължение на 10 дни на търговия няма разлика в цените по TTF и тези на втечнения природен газ. Другият метод е с решение на Европейска комисия, когато бъдат разпознати заканите за Съюза в доставките, в напъните за понижаване на търсенето,  притока на газ в границите на Европейски Съюз или във финансовата непоклатимост.

Комисията също по този начин ще може да предотвратява задействането на механизма, в случай че способените органи като да вземем за пример ЕЦБ предупредят, че тези закани се реализират.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР