Европейската комисия потвърди, че директорът на дирекцията по транспорт на

...
Европейската комисия потвърди, че директорът на дирекцията по транспорт на
Коментари Харесай

Съмненията за корупция в полза на Катар се насочват и към Европейската комисия

Европейската комисия удостовери, че шефът на дирекцията по превоз на институцията е пътувал до Катар за сметка на управляващите в Доха, както по-рано оповестиха европейски издания. Чиновникът е решил самичък, че в тази ситуация няма спор на ползи, макар че по същото време Европейски Съюз е бил в договаряния с Катар за подписване на контракт в региона на гражданското въздухоплаване. Информацията съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция.

Директорите на дирекции имат правото сами да вършат тази преценка, а при подозрения могат да се обръщат към политическото управление на комисията, разясни представителят на конференция в отговор на голям брой въпроси. Той добави, че в този случай шефът се е задоволил със личната си преценка, че заплащането на самолетните билети и хотела му в Катар от локалните управляващи не е спор на ползи. Говорителят не опроверга информацията, че става дума за девет такива пътувания, както и че Европейска комисия не работи с ясно определение за спор на ползи. Според него сходни пътувания към този момент съставляват под един % от командировките на чиновниците на комисията.

По неговите думи пътуванията са били платени от Катар в израз на " гостолюбие ". Говорителят разясни, че до лятото комисията ще предложи спомагателни правила, с които да остави опция за пътувания на своите чиновници, платени от уредниците, единствено когато това са Организация на обединените нации, Г-7 и Г-20, или държавни управления от Европейски Съюз. Попитан дали въпросният шеф на дирекция следва да подаде оставка, представителят означи, че няма нарушаване на настоящите правила.

Както Българска телеграфна агенция заяви, от декември предходната година в Белгия стартира следствие на хипотетична корупция от страна на Катар и Мароко в институциите на Европейски Съюз, придобило популярност като " Катаргейт ". По случая бяха арестувани един от заместник-председателите на Европейския парламент и сегашни и някогашни евродепутати.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР