Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян след заседание на

...
Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян след заседание на
Коментари Харесай

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо, откаран е в болница. Стрелецът е задържан

Словашкият министър председател Роберт Фицо е бил прострелян след съвещание на държавното управление. Той е ранен, заяви заместник-председателят на словашкия парламент, съобщи Ройтерс.

 

Заподозреният за стрелбата е арестуван. Според " Plus ONE DAY " той се споделя Йозеф Ц. от Левице и е на 71 години.

 

Словашкият министър-председател Роберт Фицо е откаран в схващане в болничното заведение в град Хандлова, заяви представител на лечебното заведение, представен от Ройтерс.

Говорителят добави, че на премиера сега се оказва здравна помощ за лекуване на огнестрелни рани. От болничното заведение допълват, че виталните му функционалности са нормализирани.


По информация на телевизия ТА3 случаят е станал в град Хандлова, ситуиран на към 150 километра североизточно от столицата Братислава. Фицо е бил прострелян в корема пред локалния Дом на културата, където е отивал за среща със свои поддръжници. Чути са били четири изстрела. Един от тях е улучил премиера. Очевидци описват, че след изстрелите Фицо е паднал на земята.

 

Изданието " Денник " цитира свидетел на стрелбата, като съгласно дамата, поискала анонимност, е имало 3-4 изстрела. Тя видяла по какъв начин министър председателят пада на земята пред нея и кървави петна по гърдите и главата му, само че не може да реши дали има пострадвания и какъв брой са съществени.

 

Според телевизия JOJ мъж от тълпата е почнал да стреля по министър-председателя, откакто той е излязъл да поздрави жителите на Хандлова.

 

Репортер на словашкото издание добавя, че стрелбата е станала, когато Фицо излязъл от Дома на културата в Братислава, където е заседавало държавното управление и се е поздравявал с жители. Той е видял по какъв начин защитата подвига премиера от земята, вкарват го в кола и го откарват в болница.

В момента регионът е отцепен.

Очевидец описа пред Ройтерс, че е чул няколко изстрела и е видял по какъв начин полицията задържа мъж, който е бил откаран в автомобил на силите на реда.

Пресцентърът на държавното управление към момента не е направил изказване по случая.

 

Покушението против Фицо става половин година откакто той се върна на власт на парламентарни избори и прекатурна словашката политика към Украйна, а и разсъни опасения за върховенството на закона и свободата на медиите, шест години след довелото до оставката му ликвидиране на журналиста Ян Куцяк.

Президентът Зузана Чапутова осъди " бруталната и безразсъдна офанзива " против премиера. " Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо сили в този сериозен миг, с цел да се възвърне. "

В ръководещата " Смер " сочат с пръст опозицията като виновна за стрелбата; словашки медии оповестяват за мощно напрежение в Народното събрание.

" Непоколемибо осъждаме всякакво принуждение ", сподели съоснователят на " Прогресивна Словакия " Михал Шимечка. " Вярваме, че министър председателят Роберт Фицо ще бъде добре и събитията ще се изяснят допустимо най-скоро. "

Крайнодесният Андрей Данко упрекна публицистите за стрелбата.

 

Според известия в медиите Фицо е прострелян на три места, евентуално в крайниците, гърдите и стомаха.

 

Няма информация за претекстовете, само че Фицо е подложен на критика за меката си поддръжка за Украйна, казвайки, че единственият метод да се постави завършек на войната е Украйна да се откаже от част от своята територия. Той също по този начин е срещу участието на Украйна в НАТО.

 

Роберт Фицо е министър председател на Словакия от септември 2023 година, откакто партията му Посока – обществена народна власт, победи на пармалентарните избори.

 

Фицо е министър председател на Словакия и от април 2012 година до март 2018 година Той заема поста и сред 2006 и 2010 година След успеха на парламентарните избори от 17 юни 2006 година на лявоцентристката му партия Посока – обществена народна власт, учредена от него през 1999 година, той сфоррира държавна коалиция, сменяйки на поста министър-председателя Микулаш Дзуринда. Роберт Фицо подава оставка след парламентарните избори от 12 юни 2010 година

Преди това президентът на Словакия Иван Гашпарович разпорежда на Фицо мандат за съставяне на второ държавно управление на Посока – обществена народна власт, само че този мандат не е осъществен. На 8 юли е формирано държавно управление на Словашки демократически и християнски съюз – Демократическа партия, управлявано от Ивета Радичова На 4 април 2012 година, след успеха на партията на Роберт Фицо на предварителните парламентарни избори (печелейки в Народното събрание 83 от 150 места), Фицо образува ново държавно управление на страната. Това е първото еднопартийно държавно управление в Словакия от началото на независимостта.

През 2014 година Роберт Фицо е претендент за президент и на първия тур, извършен на 15 март, е първи с 28% от гласовете. На втора позиция с 24% остава съперникът му – самостоятелният претендент Андрей Киска. На втория тур обаче Андрей Киска печели 59,4% от гласовете и става четвъртият президент на Словакия. 

Очаквайте детайлности!

 

Източник Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, " Дневник "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР