Европейската комисия планира да даде на държавите членки повече свобода

...
Европейската комисия планира да даде на държавите членки повече свобода
Коментари Харесай

ЕК ще разреши повече държавни помощи в подкрепа на бизнеса

Европейската комисия възнамерява да даде на страните членки повече независимост на деяние в поддръжка на предприятията, които страдат от последствията от съветската експанзия в Украйна и високите цени на силата, съгласно документ, с който Euractiv се е срещнал.

С изменението на краткотрайната спешна рамка за държавната помощ Европейската комисия реагира на възходящите недоволства от страна на бизнес асоциациите, които приканват за по-голяма държавна поддръжка, с цел да се предотврати вълна от закриване на предприятия.

Променената рамка идва и в миг, когато държавите-членки и Комисията се тормозят, че последният пакет от дотации на Германия в размер до 200 милиарда евро, предопределен да защищити нейните предприятия и семейства от внезапното повишение на цените на силата, може да подкопае равнопоставеността на единния пазар.

Основните промени се отнасят до разширение на обсега на ограниченията, тъй че да обзет и сдружения с проблеми с платежоспособността, увеличение на размера на помощта, която едно сдружение може да получи от страните - членки на Европейски Съюз, и по-силен акцент върху поддръжката за сдруженията за икономисване на сила.

Проблеми с платежоспособността

Комисията твърди, че рецесията е влошила ситуацията на сдруженията дотам, че са нужни нови принадлежности за поддръжка.

" Това може да се случи по-специално в случаите, когато актуалната рецесия води освен до потребност от ликвидност, само че и до обилни загуби, които могат да подкопаят способността на бенефициера да обслужва дълга си и да доведат до евентуална потребност от кредитоспособност ", се споделя в документа.

Поради това Комисията предлага държавните управления на страните членки също да дават поддръжка за ликвидността на сдруженията.

Това значи, че държавната помощ не се лимитира до обезпечаване на краткосрочното оцеляване на сдруженията, изпитващи дефицит на парични средства, а може да бъде предоставена и на тези, които имат средносрочни проблеми с обслужването на дълга си. Това обаче може да стане единствено при избрани условия и условия.

Например помощта " не може да надвишава минимума, нужен за обезпечаване на жизнеспособността му ", а сдруженията, принадлежащи към по-голяма бизнес група, по принцип не дават отговор на изискванията за приемане на такава помощ.

Освен това " държавната помощ би трябвало да се дава при условия, които обезпечават на страната рационално заплащане, като да вземем за пример подобаващ дял от бъдещите облаги от цената на бенефициера ", се показва в плана на документа.

По-високи предели

Предлага се също увеличение на оптималния размер на държавната помощ, която едно дружество може да получи според краткотрайната рамка, от 500 000 EUR на 750 000 EUR. За селскостопанските предприятия и сдруженията от бранша на рибарството и аквакултурите този таван също се усилва с 50 %, надлежно до 93 000 EUR и 112 500 EUR.

Освен това крайният период за най-късния вероятен миг за даване на държавна помощ беше продължен с една година до 31 декември 2023 година

Както и до момента, ще бъде допустимо да се дават повече държавни помощи за спомагателни разноски, направени от сдруженията заради извънредно сериозното нарастване на цените на природния газ и електрическата енергия.

Според проектопредложението обаче предходното ограничаване на тази помощ до общо 2 млн. евро на сдружение в бъдеще ще бъде годишно ограничаване, което значи, че сдруженията, които са достигнали лимита през тази година, ще могат да аплайват за повече държавна помощ през 2023 година

Същото се отнася и за сдруженията, които се нуждаят от още по-голяма помощ, с цел да обезпечат продължаването на икономическата си активност, и за които помощта не би трябвало да надвишава 25 млн. евро годишно.

Според проектопредложението ще има някои спомагателни и характерни критерии за доходност, с цел да могат сдруженията да се възползват от такава огромна част от помощта.

По-конкретно, облагата преди лихви, налози и амортизации на обещано сдружение ще би трябвало да е била позитивна през 2021 година и да се е свила с най-малко 50-60 % от февруари 2022 година насам.

Намаляване на потреблението на електрическа енергия

Очевидно в отговор на изключителните ограничения на Европейски Съюз, признати през септември, които включват наложителна цел за понижаване на потреблението на електрическа енергия с 5% в пиковите часове, проектопредложението на Комисията вкарва и нова категория за повече държавна помощ за в допълнение понижаване на потреблението на електрическа енергия.

" Тази помощ може да помогне за облекчение на изключителното нарастване на цените на електрическата енергия посредством понижаване на потреблението на по-скъпи технологии за произвеждане на електрическа енергия, понастоящем основани на газ ", се споделя в документа.

" Необходими са насоки, с цел да се подсигурява, че гъвкавостта е рамкирана от критерии, ориентирани към обезпечаване на равнопоставеност и опазване на целостта на единния пазар. "

Критериите, заложени във краткотрайната рамка за държавната помощ, имат за цел да подсигуряват, че спомагателната държавна помощ се изплаща единствено за " спомагателна електрическа енергия, която не е потребена спрямо предстоящото ползване ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР