Европейската комисия отчете ръст на загиналите по пътищата на ЕС

...
Европейската комисия отчете ръст на загиналите по пътищата на ЕС
Коментари Харесай

Ръст с 4% на загиналите на пътя през 2022 г. отчита ЕК

Европейската комисия регистрира растеж на починалите по пътищата на Европейски Съюз през 2022 година Увеличението е с 4% % спрямо 2021 г . Около 20 640 са починали при пътни произшествия през миналата година, оповестяват от Европейска комисия.

Най-много смъртни случаи на един милион поданици са регистрирани в Румъния. Броят им е 86. На второ място се подрежда България с 78. Най-безопасните пътища са в Швеция (22 смъртни случая на един милион жители) и Дания (26), Средната стойност за Европейски Съюз през 2022 година е 46 смъртни случая по пътищата на един милион поданици.

Предварителните данни за първите шест месеца на 2023 година демонстрират, че броят на смъртните случаи по пътищата в Европейски Съюз е леко намалял в съпоставяне със същия интервал на 2022 г . Значителен спад е регистриран в Белгия, Франция, Словакия и Финландия. Увеличение пък се регистрира в Латвия, Литва, Португалия и Швеция.

В дълготраен проект се регистрира наклонност на понижаване на броя на жертвите на пътни произшествия с (-9% по отношение на годината преди пандемията). Темпът на намаляването обаче е муден и слага под подозрение реализирането на задачата на Европейски Съюз за понижаване на половина на броя на смъртните случаи до 2030 година
 България и Румъния остават отпред в Европейски Съюз по жертви на пътя
България и Румъния остават отпред в Европейски Съюз по жертви на пътя

Тревожно порастват жертвите велосипедисти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР