Европейската комисия опроверга твърденията, че води разследване срещу България заради

...
Европейската комисия опроверга твърденията, че води разследване срещу България заради
Коментари Харесай

ЕК отрече да води разследване срещу България заради Лукойл

Европейската комисия опроверга изказванията, че води следствие против България поради " Лукойл Нефтохим ".

Европейското издание Politico написа, че Европейска комисия ще изиска пояснения от държавното управление поради подозренията за прикрит експорт на съветски нефт посредством рафинерията в Бургас.

Поисканите уточнения прераснаха в " следствие " в думите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. В петък той за следващ път прикани за незабавна анулация на така наречен дерогация, която разрешава на рафинерията в Бургас да преработва съветски петрол по изключение от общата възбрана в Европейски Съюз.

" Аз се веселя, че комисията стартира това следствие, уповавам се дерогацията да падне по най-бързия вероятен метод ", сподели Добрев в коридорите на Народното събрание.

От Европейска комисия обаче отхвърлят да са започвали сходна процедура против България.

" В контакт сме с българските управляващи по приложението на европейските наказания по този начин, както и с останалите страни от Европейски Съюз. Нямам какво да кажа въобще за подхванато следствие ", съобщи през днешния ден представител на комисията, представен от Българска телеграфна агенция.

" В момента не се води процедура ", споделя още той.

В четвъртък европейското издание " Politico " разгласява публикация, в която споделя по какъв начин и съветската компания " Лукойл " е осигурила 1 милиарда евро за Кремъл, изнасяйки гориво от рафинерията си в Бургас.

" Лукойл Нефотхим " получи право по изключение да преработва съветски петрол до края на 2024 година. Впоследствие българският парламент реши да понижи с два месеца така наречен дерогация - до октомври 2024 година. Дотогава рафинерията би трябвало да премине поетапно към работа с неруски нефт и да се обезпечат съоетветните доставки на суровината.

Според изискванията на дерогацията, рафинерията има право да изнася към трети страни избрани артикули, получени след преработката на петрол, които няма по какъв начин да съхранява безвредно.

Разрешено беше и да се изнасят някои рафинирани нефтопродукти, получени от съветски недопечен петрол, за потребностите на Украйна.

Това удостоверяват от Европейска комисия и в отговор на въпроси от " Дневник ".

" В съответния случай на България е позволено лимитирана категория рафинирани петролни артикули да се изнасят в трети страни, стига този експорт да се основава на исторически търговски квоти ", декларират от комисията.

От комисията още веднъж подчетават, че диалози във връзка с използването на глобите за Русия се водят с всички страни, които са длъжни да обезпечават спазването им.

Съмненията за нарушавания на ембаргото пристигнаха след взаимен разбор на българския Център за проучване на демокрацията и организациите Global Witness и Център за проучване на енергетиката и чист въздух.

В него специалистите показват, че има " незабавна нужда от усилване на използването и осъществяването на петролните наказания, с цел да се подсигурява, че суровият нефт и артикули не се доставят на клиентите от свързани с Русия трети страни - да вземем за пример новорегистрирани сдружения за търговия с нефт с неразбираема последна благосъстоятелност и съществуващи световни търговци на първични материали, които се възползват от пропуски, прикриващи произхода на техния нефт и петролни артикули ".

Анализът им твърди, че единствено за 2023 година " Лукойл " е изнесъл артикули за 930 млн. евро с помощта на малка врата, позволяваща на Русия да употребява Европейски Съюз, с цел да резервира каузи си в международния пазар на петрол.

" Нефтохим " е непосредствено посочен като компания, която " може би е нарушила " изискванията на изключението от глобите, като е транспортирала нефтопродукти от съветска суровина към Нидерландия. Санкциите не разрешават продажби или трансфер на рафинирани артикули от съветски недопечен нефт към други страни от Европейски Съюз.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР