Европейската комисия обяви, че за да защити европейския бизнес в

...
Европейската комисия обяви, че за да защити европейския бизнес в
Коментари Харесай

Еврокомисията задейства мерки за защита на бизнеса в Иран от санкциите на САЩ

Европейската комисия разгласи, че с цел да отбрани европейския бизнес в Иран, е почнала развой по възобновяване на ограничения за блокиране на глобите, откакто Съединени американски щати се отдръпнаха от нуклеарното съглашение и възобновиха наказателните ограничения против Техеран, съобщи " Ройтерс ".

В изказване на еврокомисията се показва, че тя е " почнала формалния развой по активиране на блокиращия статут, като е обновила листата с американските наказания против Иран ".

" Докато иранците съблюдават своите задължения, Европейски Съюз, несъмнено, ще се придържа към съглашението, на което беше проектант ", сподели ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и предизвести, че решението на Съединени американски щати още веднъж да наложат наказания " няма да остане без последствия ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Първата стъпка е одобрение на " блокиращ правилник ", който " не разрешава на фирмите от Европейски Съюз да извършват екстериториални наказания на Съединени американски щати, позволява на фирмите да си възвръщат по правосъден ред загубите от дейностите на трети лица, изпълняващи тези наказания, и анулира действието на каквито и да е задгранични правосъдни решения за осъществяване на глобите на Съединени американски щати на територията на Европейски Съюз ", съобщи Европейската комисия.

Блокиращият статут от 22 ноември 1996 година (No 2271/96) е регулация " за отбрана от резултатите от екстериториално използване на законодателство, признато от трета страна, и на учредените или произлизащи от него дейности ". Тя е основана около опитите на Съединени американски щати да санкционират задгранични компании поради това, че търгуват с Куба. Тази мярка в никакъв случай не е прилагана, защото тогава Вашингтон отстъпва от опасността си.

Еврокомисията изясни, че ограниченията на Европейски Съюз ще влязат в действие до два месеца, в случай че Европейският парламент и държавните управления на Европейски Съюз не го отхвърлят. Ако има мощна политическа поддръжка, може да бъдат задействани и по-рано.

Брюксел също по този начин цели да разреши на Европейската капиталова банка да финансира действия в Иран. Ето за какво през днешния ден Европейската комисия стартира и процедура, с цел да разреши на банката да продължи да поддържа европейските вложения в Иран, по-специално за дребните и междинните предприятия, добавя " Франс прес ".

" Процедурата може да бъде прекъсната, в случай че политическите условия не оправдават приемането на ограниченията ", се споделя в известието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР