Европейската комисия не желае да използва санкции срещу Полша, но

...
Европейската комисия не желае да използва санкции срещу Полша, но
Коментари Харесай

ЕК не иска да налага санкции на Полша, но е готова да го направи


Европейската комисия не желае да употребява наказания против Полша, само че може да се окаже принудена да ги приложи по отношение на нарушаванията от Варшава на европейския принцип за господство на закона в правосъдната промяна, съобщи първият зам.-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс.

Той се изрече на съвещание на комисията на Европарламента по гражданските свободи, правораздаването и вътрешните работи, свикано особено по този случай.

„ Европейска комисия не се стреми към налагане на наказания и член 7 (от Договора за ЕС), задачата ни е разговор и премахване на нарушаванията на правилата на върховенството на закона. Но в същото време би трябвало да заявим, че сме подготвени да използваме всички принадлежности, с които разполагаме. Сега считаме да притеглим поддръжката на останалите страни от Европейски Съюз и на Европарламента”, сподели Тимерманс.

Той акцентира, че Европейска комисия към този момент „ загуби година за изследване на обстановката, изпрати 3 уведомителни писма на полската страна и задейства процедура за премахване на нарушенията” по отношение на признатите от Полша закони за гражданските съдилища.

Еврокомисарят уточни, че Европейска комисия проверява полските законови правила за сеч в естествения резерват Беловежка гора и въвеждането на друга пенсионна възраст за мъжете и дамите, което свидетелства, че страната се отклонява от европейския принцип за пълноправие на половете, съобщи БГНЕС.

Тимерманс добави, че за година следствие Варшава не е дала никакви съответни оферти за поправяне на ситуацията.

„ На 28 август получихме нов отговор от Полша, продължаваме да го проучваме, само че още занапред мога да кажа, че той също не съдържа никакви нови ограничения, с цел да се изпълнят условията на ЕК”, акцентира Тимерманс.

„ Върховенството на закона не е единствено основополагащ принцип на Европейски Съюз, определящ кои сме ние. Това е и въпрос на действието на Европейски Съюз, тъй като съдиите в страните от общността са по едно и също време и европейски съдии, прилагащи директно нормите на Европейски Съюз. Без да сме сигурни в независимостта на правораздаването, не може да има обединен европейски пазар”.

През юли утвърдената от двукамарния полски парламент правосъдна промяна провокира митинги, в които участваха над 100 000 души. Демонстрантите считат, че ръководещата партия се домогва до преодоляване на висшия съд и на цялата правосъдна система.

Трима някогашни полски президенти – Лех Валенса, Александер Квашневски и Бронислав Коморовски, нарекоха промяната път към тирания.
Европейска комисия стартира следствие още в интервала на подготовка на правосъдната промяна в Полша.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР