Европейската комисия иска да принуди фирмите за изкопаеми горива, които

...
Европейската комисия иска да принуди фирмите за изкопаеми горива, които
Коментари Харесай

Кой да плати за скъпия ток: производителите, казва Брюксел

Европейската комисия желае да принуди компаниите за изкопаеми горива, които са спечелили милиарди от покачващите се цени на силата, да оказват помощ на жителите и бизнеса за високите сметки за ток и отопление.

Това се чака да предложи екипът на Урсула фон дер Лайен във вторник, откакто предходната седмица.

Облагането на производителите на въглища, природен газ и нефт, беше една от.

Предложението, чиито детайлности се чака да бъдат разкрити от Брюксел, ще сътвори така наречен " вноска за взаимност " за компании, които са отчели огромни облаги от продажба на изкопаеми горива тази година. Парите ще бъдат употребявани от управляващите, с цел да компенсират за разноските на семействата и бизнеса за сила.

Петролните, газовите, въглищните и рафиниращите компании ще би трябвало да създадат принос въз основа на " облагаемите непотребни облаги, осъществени през фискалната 2022 година ", съгласно плана, който еврокомисарите ще разискват в Страсбург следобяд.

" Солидарните вноски се обосновават с обстоятелството, че такива сдружения вършат непредсказуеми свръхпечалби.Тези облаги не подхождат на никаква постоянна облага, която тези субекти биха могли да чакат да получат при естествени условия ", се споделя в плана, представен от Ройтерс.

Бързото възобновяване на търсенето след пандемията и скокът на цените на петрола и газа, провокирани от съветската инвазия в Украйна, покачиха облагите на енергийните компании до рекордни равнища.

Френската " Тотал енержи " (TotalEnergies) регистрира незапомнената облага от 11.5 милиарда $, до момента в който датско-британската " Шел " (Shell) разгласи, че за три месеца е спечелила 9.8 милиарда $.

" Ние признаваме нуждата от съгласувана политика и други дейности за облекчение на рецесията с цените на силата в Европа и другаде. Наясно сме с предлагането на Европейски Съюз за " взаимен принос " и чакаме спомагателни детайлности от Комисията ", сподели представител на " Шел " пред Ройтерс.

Мярката на Европейски Съюз ще се ползва за свръхпечалби на компании от 2022 година на равнище, което ще бъде несъмнено над междинната облагаема облага през трите фискални години от януари 2019 година, се споделя в плана. В него се прибавя, че ще бъде оставен задоволителен марж на облага за бъдещи вложения на енергийните компании.

Някои страни, измежду които Италия, към този момент вкараха налог върху свръхпечалбите на енергийните компании.

В плана се споделя, че Брюксел ще вкара минимална ставка за всички страни от Европейски Съюз, само че държавните управления могат да изберат да я покачат, в случай че желаят.

Комисията също по този начин ще предложи възобновяване на приходите от електроцентрали, които не работят с газ и печелят от продажбата на електрическа енергия на извънредно високи цени, само че без да е належащо да купуват доста по-скъпо гориво. Техният принос също ще бъде включен в обезщетенията за консуматори и компании.

Освен това планът предлага да се вкарат цели за понижаване на потреблението на електрическа енергия, както и за слагане на пределна цена на вноса на природен газ. Последното, както желае Еврокомисията, или и на този, идващ с танкери, за което упорстват някои държавни управления.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР