Европейската комисия (ЕК) ще започне разследване на Facebook и Instagram

...
Европейската комисия (ЕК) ще започне разследване на Facebook и Instagram
Коментари Харесай

Брюксел започва разследване на Facebook и Instagram за руска деизинформация

Европейската комисия (ЕК) ще стартира следствие на Фейсбук и Instagram заради опасения, че тези обществени мрежи не поставят задоволително старания за противопоставяне на разпространяването на дезинформация, оповестява английският вестник   (FT), базирайки се на два източника.

По тяхна информация еврокомисарите са изключително обезпокоени от това по какъв начин посочените обществени мрежи подхождат към приписваните на Руската федерация опити за интервенция в изборите за Европейски парламент. Те ще се проведат във всички страни от Европейски Съюз от 6 до 9 юни 2024 година Според изданието в изказване, което Европейска комисия може да излезе по този въпрос в понеделник, няма да се загатва единствено Русия.

Според обявата европейски чиновници също се притесняват, че механизмът на Meta, който разрешава на потребителите да маркират нелегално наличие, не е толкоз елементарен за потребление, с цел да се съобрази със Закона за цифровите услуги на Европейски Съюз (DSA), който влезе в действие през 2023 година Беше призовано да се затегне контролът върху обществените мрежи. Източници на FT споделиха, че се чака Европейска комисия да даде на американската компания пет работни дни за отговор или да заплаши със наказания.

Законът, утвърден през април предходната година, включва ограничения за принуждаване на платформите да разкрият какви стъпки подхващат за справяне с дезинформацията или пропагандата. Ако Европейски Съюз откри, че Meta нарушава закона, тя може да бъде санкционирана до 6 % от световния си годишен оборот.

Този ход съставлява последното регулаторно деяние, подхванато от комисията против огромни софтуерни групи, защото страховете нарастват измежду държавите-членки, че Русия прокарва дезинформация в обществените медии, с цел да подкопае демокрацията преди общоевропейските избори при започване на юни.

Комисията би трябвало да стартира следствието въз основа на отчет, изпратен от Meta през септември за това по какъв начин се оправя с рисковете от дезинформация на своята платформа, както и личната оценка на Европейски Съюз.

Разследването ще реши дали методът, по който Фейсбук и Instagram слагат политическо наличие на своите уеб сайтове, е в сходство със закона. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР