Европейската комисия (EК) съобщи, че днес (22 ноември) е решила

...
Европейската комисия (EК) съобщи, че днес (22 ноември) е решила
Коментари Харесай

ЕК призова България и още 15 страни от ЕС да прилагат новите правила срещу тероризма

Европейската комисия (EК) заяви, че през днешния ден (22 ноември) е решила да изпрати писма до 16 страни за неприлагане на новите правила за противопоставяне на тероризма, съобщи bTV. Писма са изпратени на Австрия, Белгия, България, Гърция, Естония, Испания, Кипър, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Хърватия и Чехия.

Досега посочените страни не са съобщили на Европейска комисия по какъв начин са приложили новите правила. Комисията отбелязва, че с променените правила се вкарват санкции за пътуването през граница с терористична цел, в това число в границите на Европейски Съюз, както и за подготовката и финансирането на тероризма. Срокът за въвеждането на новите европейски условия изтече на 8 септември. Комисията дава два месеца период страните от листата да приложат напълно разпоредбите, а в случай че не го създадат, наказателната процедура може да бъде продължена.

Actualno.com напомня, че още през февруари 2017 година Европейският парламент (EП) гласоподава нови ограничения за усилване на контрола по външните граници на Европейски Съюз, с цел да не се позволен терористични актове в Общността. Изискванията плануват всички жители на Европейски Съюз и на трети страни, които влизат или напущат Съюза, да бъдат подлагани на кръстосани инспекции въз основата на данни, които се събират за откраднати или изгубени пътни документи.

Освен това Екологичен потенциал утвърди криминализирането на следните дейности, считани за подготовка за рекрутиране и/или осъществяване на терористичен акт: - пътешестване в чужбина за присъединение към терористична група и/или следващо връщане в Европейски Съюз за осъществяване на терористично нападение; 

- набиране на терористи;

- образование на терористи;

- помагачеството, подбудителството или подготовка на терористични нападения;

- обществено подстрекателство към терористични актове или тяхната защита; - финансиране на терористични групи или терористични актове.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР