Европейската комисия (ЕК) прогнозира растеж на българската икономика от 3,3

...
Европейската комисия (ЕК) прогнозира растеж на българската икономика от 3,3
Коментари Харесай

ЕК запази прогнозите си за икономическия растеж на България - 3,3% тази година, 3,4 % през 2020

Европейската комисия (ЕК) предвижда напредък на българската стопанска система от 3,3 на 100 тази година и 3,4 на 100 следващата година, като по този метод удостовери прогнозата си от пролетта. Данните са от лятната междинна прогноза за стопанската система и инфлацията в Европейски Съюз и Еврозоната, оповестена през днешния ден. 
Миналата година регистрираният стопански напредък бе 3,1 на 100, а през първото тримесечие на тази година - 3,5 на 100, показва в отчета си Европейска комисия. 
Заради по-слабата външна обстановка се чака българската стопанска система да пораства с по-бавен ритъм през второто полугодие и да поддържа сходен ритъм на напредък през 2020 година, отбелязва Еврокомисията.
Положителните трендове в разполагаемия приход се чака да оказват помощ да се поддържа динамичността на частното ползване, а постоянните облаги, подобаващите финансови условия и оптимистичните настройки за локалната стопанска система са фактор да се подтикват вложенията.
Повишеното потребителско доверие дружно с по-високия наличен приход може да насърчи частните разноски, се отбелязва в прогнозите.
Освен това бързият напредък на износа за няколко релативно дребни дестинации отвън Европейски Съюз през първите четири месеца на годината навежда на мисълта, че има евентуално огромна опция за преориентация на износа. Ако навлизането на нови износни пазари се резервира, това може да докара до по-добро показване на износа, отбелязва Европейска комисия. 
Пред първите пет месеца на годината инфлацията набра скорост поради по-високите цени на горивата и продължаващото повишаване на храните, се показва в документа.
Според прогнозата на Европейска комисия през второто полугодие плануваното покачване на контролираните цени на електрическата енергия ще форсира инфлацията.
Очаква се инфлацията да се забави до 2,4 % тази година и 1,7 на 100 следващата година, отбелязва Европейска комисия. За съпоставяне, годишната инфлация за май 2019 година по отношение на май 2018 година бе 3,5 на сто
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР