Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозите си

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозите си
Коментари Харесай

ЕБВР намали прогнозата си за икономическия ни растеж през 2022 г. до едва 2.8%

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) намали прогнозите си за растежа на българската стопанска система през 2022 година, наред с прогнозите за другите стопански системи в района, в който тя работи, предвид на отрицателните последствия от съветската инвазия в Украйна и последвалите я западни наказания по отношение на Москва.

В новия си мартенски отчет Европейска банка за възстановяване и развитие към този момент чака Брутният вътрешен продукт на България да се увеличи през актуалната година с едвам 2,8% при прогноза от ноември 2021 година за стопански напредък с 4,4%.

За 2023 година банката чака Брутният вътрешен продукт на нашата страна да се увеличи с 3,6 на 100.

Европейска банка за възстановяване и развитие разяснява няколко причина за занижената икономическа прогноза за актуалната година - растящите енергийни цени и мощната взаимозависимост на България от вноса на съветски горива, както и упования спад на съветския туризъм в нашата страната, която, съгласно данни на банката, е приела през 2019 година (преди коронавирусната пандемия) 450 000 туристи от Русия.

Европейска банка за възстановяване и развитие също по този начин означи, че може да има закъснение или отсрочване на непознатите директни вложения в страните, които са покрай Украйна, такива като България и Румъния, изключително в подтекста на милитаризацията в Черно море.

Европейска банка за възстановяване и развитие е първата интернационална финансова организация, която разгласява публична икономическа прогноза за района, в който банката оперира, след началото на съветската инвазия в Украйна на 24-ти февруари.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР