Европарламентът прие във вторник, 6 юли, фонд за рибарство и

...
Европарламентът прие във вторник, 6 юли, фонд за рибарство и
Коментари Харесай

ЕС ще финансира хора под 40 г., които искат да станат рибари

Европарламентът одобри във вторник, 6 юли, фонд за риболовство и аквакултури 2021-2027 година в поддръжка на синята стопанска система, отбрана на биологичното многообразие и поощряване на интернационалното ръководство на океаните. Общо 6,1 милиарда евро ще бъдат отпуснати за поощряване на резистентен лов на риба и отбрана на риболовните общности.

За да притегли по-млади хора в риболовни общности, където междинната възраст на служащите е над 50 години, новият фонд може да финансира първия транспортен съд или частична благосъстоятелност (от най-малко 33%) за риболовци на възраст под 40 години, които имат най-малко пет години опит или имат придобита  подготовка.

Новият Европейски фонд за морско дело, риболовство и аквакултури предизвиква държавите-членки да влагат, с цел да създадат секторите на рибарството и аквакултурите по-конкурентоспособни и да подкрепят развиването на устойчива синя стопанска система, нови пазари и технологии.

Защитата и възобновяване на биологичното многообразие също е измежду целите на фонда. Най-малко 15% от националните средства ще би трябвало да бъдат изразходвани за дейности за поощряване на контрола на риболова и събирането на данни и за противопоставяне на противозаконния и нерегламентиран лов на риба.

По искане на Европарламента държавите-членки ще би трябвало да вземат поради потребностите на дребномащабния крайбрежен лов на риба и да опишат какво възнамеряват да създадат, с цел да му оказват помощ да се развие.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР