Европа ще се нуждае от поне още 500 милиарда евро

...
Европа ще се нуждае от поне още 500 милиарда евро
Коментари Харесай

Европа се нуждае от поне още 500 млрд. евро за финансиране на икономическото възстановяване

Европа ще се нуждае от най-малко още 500 милиарда евро от институциите на Европейския съюз, с изключение на към този момент контрактуваният пакет от половин трилион, за ​​да финансира икономическото възобновяване след пандемията от ковид, съобщи ръководителят на Европейският механизъм за непоклатимост (ЕМС, или фонда ESM).

В изявление за италианския вестник Corriere della Sera, оповестено в неделя, ръководещият шеф на Европейския механизъм за непоклатимост Клаус Реглинг съобщи, че най-лесният метод да се провеждат такива средства е посредством Европейската комисия и бюджетът на Европейски Съюз.

" Бих споделил, че за втората фаза ще ни трябват най-малко още 500 милиарда евро от европейските институции, само че сумата може да бъде и повече ", означи Реглинг пред италианското издание, оповестява Ройтерс.

" За задачата би трябвало да обсъждаме непредубедено нови финансови принадлежности, само че също по този начин да използваме съществуващите институции, в това число по-специално Комисията и бюджетът на Европейски Съюз, тъй като това е по-лесно. Преосмислянето на европейските средства може да извърви дълъг път при запазването на Европейския съюз дружно ", добави той.

Министрите на финансите на Европейския съюз се договориха на 9-и април за избавителни финансови мрежи на обща стойност 540 милиарда евро за страните, фирмите и работещите.

Те също по този начин се съгласиха, че еврозоната, за която МВФ предвижда, че ще изпадне през тази година в дълбока криза поради пандемията (спад на Брутният вътрешен продукт със 7,5%), ще се нуждае от средства за възобновяване, само че имаха разнообразни хрумвания за това до какъв брой това е належащо и по какъв начин да се съберат самите средства.

Агенция Ройтерс припомня, че водачите на Европейски Съюз би трябвало да обсъдят това на видеоконференция на 23 април. Идеята, към която може да възникне компромис, евентуално ще включва заеми на Европейската комисия от пазара против гаранции за сигурността на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз и привличането на спомагателни средства за реализиране на по-голям резултат.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР