Евролидерите тази вечер се споразумяха за 1,8 трилиона евро дългосрочен

...
Евролидерите тази вечер се споразумяха за 1,8 трилиона евро дългосрочен
Коментари Харесай

Евролидерите договориха COVID бюджета

Евролидерите довечера се споразумяха за 1,8 трилиона евро дълготраен бюджет и пакет за възобновяване на COVID-19, съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, представен от "Ройтерс ".

Сега може да стартира възобновяване на европейските стопански системи, написа той в "Туитър " след срещата в Брюксел.

По думите му, това е исторически проект за възобновяване, който планува зелен и цифров преход.

Междувременно Баренд Лейтс, представител на Мишел, съобщи, че противоречивият механизъм за обвързване с правилата на върховенството на закона е признат.

Припомняме, че по-рано през днешния ден евролидерите показаха оптимизъм, че могат да се договорят за дългогодишния бюджет на Европейския съюз, оповестява "Политико ".

Полша и Унгария блокират бюджет от 1,8 трилиона евро, защото са срещу уговорка, която обвързва парите със съблюдаване върховенството на закона.

Унгарският министър председател Виктор Орбан разяснява пред публицисти преди срещата, че днешната среща на върха "ще бъде значима ". Той добави, че след седмици на полемики "ние сме на една крачка от реализиране на консенсус " за бюджета и финансовия пакет за икономическо възобновяване от ковид.

Лидерите са "много, доста близо " до реализиране на положително съглашение "за единството на Европейски Съюз ", означи Орбан и добави: "Днес ние се борим за единството на нашия общ континент ".

Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи от своя страна, че Европейски Съюз би трябвало да одобри бюджета и финансовия пакет за възобновяване, само че също изисква "определени правни решения ".

Според него Европейски Съюз би трябвало да избегне "произволно и политически стимулирано решение " по повод обвързването на върховенството на закона с евробюджета.

Моравецки изясни, че постигнатите компромисни изводи сред Полша, Унгария и немското европредседателство дефинират "демаркационната линия " сред бюджетния надзор, регулациите за битка с измамите и корупцията от една страна и регулациите за върховенството на закона от друга.

Вчера полският вицепремиер Ярослав Говин заяви, че Полша, Унгария и Германия са постигнали съглашение за евробюджета.

Канцлерът Ангела Меркел съобщи, че тя и екипът й работят "много крепко " през последните дни за разрешаване на разликите за бюджета. Според нея съглашение за бюджета ще бъде "много значим сигнал ".

покрай реализиране на компромис за бюджета.

Очаквано, довечера бяха удължени с 6 месеца глобите против Русия. Сега те ще бъдат в действие до 31 юли 2021 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР