Евродепутати призоваха страните членки (Съвета) на ЕС да отложат председателството

...
Евродепутати призоваха страните членки (Съвета) на ЕС да отложат председателството
Коментари Харесай

Евродепутати искат отлагане на унгарското председателство на ЕС

Евродепутати приканиха страните членки (Съвета) на Европейски Съюз да отсрочат председателството на Унгария, планувано за втората половина на 2024 година

„ Съветът би трябвало да разбере какво се случва, Унгария към този момент не е демократична страна. Премиерът Виктор Орбан живее с мисълта, че може да употребява Европейски Съюз като кеш машина ”, съобщи докладчикът в сянка, нидерландският социалист Тейс Ройтен.

Според него околните връзки на Орбан с съветския президент Владимир Путин, както и ветото на Унгария върху въоръжаването на Украйна, въздействат отрицателно на цялостния имидж на Европейски Съюз.

“Би било злополучие, в случай че тази страна поеме председателството и Орбан направи това, което към този момент обществено разгласи - че ще се опита да наложи неговия дневен ред, т.е., на Унгария в Европейски Съюз, което явно не е задачата на страната ротационен ръководител. Затова считам, че от дълго време сме минали времето на предизвестията, и призоваваме Съвета да работи ”, сподели той.

Евродепутатите акцентираха, че председателството е планувано тъкмо за тази част на годината, в която ще стартира работа новоизбраният Европейски парламент. Тогава би трябвало да бъде одобрена и новата Европейска комисия.

Членовете на Екологичен потенциал обаче признаха, че няма клаузи в Договорите на Европейски Съюз, които да разрешат да бъде взето решение за отсрочване или лишаване на председателството. Те акцентираха, че отговорността е в ръцете на Съвета.

По думите на нидерландската евродепутатка София ин`т Велд от демократичната група „ Обнови Европа ” (ОЕ) обаче Парламентът не е напълно безпомощен в това отношение. Той да вземем за пример би могъл вместо на Виктор Орбан да дава думата на тези, на които по думите й в Унгария бива затваряна устата.

ще бъде гласувана на следващия ден на пленарна сесия в Брюксел. В нея се споделя следното:

„ [Европейският парламент] слага под въпрос метода, по който Унгария ще може надеждно да извърши тази задача (председателството на Съвета – б.р.) през 2024 година предвид на неспазването от нейна страна на правото на Европейски Съюз и полезностите, залегнали в член 2 от Договор за Европейския съюз, както и на правилото на лоялно сътрудничество; приканва Съвета да откри уместно решение във допустимо най-кратък срок; напомня, че Парламентът би могъл да предприеме подобаващи ограничения, в случай че не бъде открито такова решение. “
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР