Евродепутати от всички политически сили призоваха България и Република Северна

...
Евродепутати от всички политически сили призоваха България и Република Северна
Коментари Харесай

ЕП иска ветото на страната ни за влизане на Северна Македония в ЕС да падне до юни

Евродепутати от всички политически сили приканиха България и Република Северна Македония (РСМ) да намерят решение на двустранния спор, с цел да падне ветото на страната ни до юни.

На спор в Европейския парламент в Брюксел те разискаха на българския представител Илхан Кючюк от Движение за права и свободи демократичната група „ Обнови Европа “. Той е отдаден на отчета на Европейската комисия за РСМ от 2021 г, оповестява

Кючюк прикани да бъде открито взаимно задоволително решение на двустранния спор, с цел да стартира междуправителствената конференция. Той поздрави държавното управление в Скопие поради твърдия му ангажимент и смелите му решения да организира политиката на наказания на Европейски Съюз против Русия. В промените съгласно него РСМ е постигнала обилни триумфи в независимостта на правораздаването, правата на малцинствата, битката с корупцията, прозрачността и политическия разговор сред ръководещите и опозицията. Предстои да се реформира изборната система, да се подобрят обстановката в медиите и прозрачността на публичните институции.

„ Всички сме наясно, че отлагането на междуправителствената конференция е обстановка, при която всички губят – и РСМ, и Европейски Съюз “, посочи Кючюк.

Според него времето не е на ничия страна и ни кара да вземем значими решения, които да предопределят бъдещето и на района, и на Съюза. Но най-много губят добросъседските връзки и другарството.

А започването на междуправителствената конференция не е оттегляне, а опция за предоставяне на европейска вероятност за Скопие.

Повечето евродепутати акцентираха, че не би трябвало да се дава опция на Русия да дестабилизира Западните Балкани.

„ РСМ направи всичко, което поискахме, и още не знае по кое време ще стартира договарянията. Освен това тя се синхронизира със глобите на Европейски Съюз против Русия ", сподели хърватският социалист Тонино Пицула.

Съпартиецът му Андреас Шидер от Австрия счита, че българското несъгласие не е решило нито един проблем, а също така визира отрицателно и Европейски Съюз, и България.

„ Искате РСМ да стартира договаряния с Европейски Съюз? Чудесно ", обърна се към евродепутатите Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

И продължи:

„ Това може да стане на следващия ден. За задачата е належащо тази вечер да бъде изменена конституцията, да бъде неразрешен езикът на омразата, да бъде прекъснато унижаването на българската история. Но вие не желаете Скопие да го направи, а притискате България. “

След което упрекна държавното управление в Скопие, че е доста проруско. А протичащото се сега отблъсква българите от Европейски Съюз и ги прави евроскептици.

„ Готови ли сте да загубите 7-8-милионна България? “, попита Джамбазки.

По думите му натискът върху страната ни работи за Владимир Путин и за съветската пета колона у нас и в Европейски Съюз.

„ Надявам се да слушате, господин комисар, само че явно ровите в телефона “, сподели депутатът по адрес на намиращия се в залата еврокомисар за правораздаването Дидие Рейндерс.

" Консерваторът " приключи с това, че никой не желае нищо друго, с изключение на да се окаже напън върху Скопие да съблюдава контракта си със страната ни.

Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската национална партия (ЕНП) счита, че на фона на войната в Украйна интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз би трябвало да бъде подкрепена по-силно отвсякога.

„ В интерес на Кремъл би било в нашия Съюз да има недоразумение, ненавист, дискриминация “, сподели той.

Според него всички отрицателни процеси би трябвало да бъдат изчистени преди започването на договарянията за участие или най-малко да има гаранция, че ще бъдат решени по време на преговорния развой. РСМ би трябвало да преодолее югославската идеология и да съблюдава контракта с България. Едно от изискванията е недискриминация на заявяващите българската си еднаквост жители.

Докладът за РСМ е спорен, е мнението на Александър Йорданов (ГЕРБ/ЕНП). Най-важното, което липсва в него, е, че РСМ демонстративно не извършва контракта си с България.

„ Самият македонизъм е антибългаризъм и шовинизъм в непрекъснато деяние. Той е война против българската история и просвета и ярки исторически персони. Родното място на македонизма е Москва . Родилният му дом е Комунистическият интернационал “, съобщи Йорданов.

Той упрекна РСМ, че не е направила декомунизация.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР