Евродепутатът Владимир Уручев и министърът за европредседателството Лиляна Павлова представиха

...
Евродепутатът Владимир Уручев и министърът за европредседателството Лиляна Павлова представиха
Коментари Харесай

Павлова и Уручев представиха постиженията ни в иновациите пред ЕП

Евродепутатът Владимир Уручев и министърът за европредседателството Лиляна Павлова показаха в Европейския парламент в Брюксел достиженията на България в региона на предприемачеството, нововъведенията и дигитализацията. Целта е да се покаже лицето на съвременна и динамична България. По мотив българското председателство на Съвета на Европейския съюз в постройката на Екологичен потенциал бяха презентирани сполучливи български компании и задгранични компании, разрастващи сполучлив бизнес у нас.

„ България се намира в своето първо Председателство на Съвета на Европейския съюз и задачата е да отбележим тъкмо преполовяването на това председателство. Трябва да отбележа, че това е едно извънредно динамично председателство, което по съпоставяне с доста от предходните даже не можем да го съпоставяме тъкмо поради неговата динамика, поради многото събития, които се вършат. На първо място това е задачата. На второ място - пред една доста сериозна аудитория в Брюксел - от бизнеса, през представители на страните до представители на Европейския парламент, да покажем едно ново лице на България. България е една динамична страна, България със своето предприемачество и със своите старания в региона на цифровото да има друго лице, не лицето, с което е известна. Нека да поставим това начало и от тук нататък да популяризираме силата и иновативността на България “, съобщи Уручев.

„ За нас е извънредно значима тази опция през днешния ден, за която съм признателна на господин Уручев, и дружно с огромни компании да създадем обзор на един от главните цели на българското председателство, а това е цифровата промяна, цифровата стопанска система. Освен, че това е един извънредно значим европейски приоритет е и една тематика, по която напъните на Председателството са ориентирани към привършване в оптималната степен на законодателството, което ще помогне да проработи единния дигитален пазар. За нас това е една добра опция да покажем България, за това България да бъде един IT хъб на Европа, за какво не и Балканите да бъдем един IT хъб на Европа, където младежите да могат да работят, да се развиват. IT хъб, в който развиваме стартъп компании, нововъведения, поддържаме предприемачеството и всичко това пречупено през опциите, които сътворяваме и като стопанска система, и като инфраструктура. IT секторът е този, който в последните години сътвори максимален растеж и максимален брой работни места в България, секторът, който обезпечава равнище на възнаграждение четири пъти над междинното за страната. И една доста значима опция: младежите. Защото доста постоянно  говорим за овакантяване на младежите, за приключване на мозъци. И в същия миг желанието и на Председателството, и на държавното управление, е да върнем тези хора назад в България, да живеят и да работят. Именно с IT бранша съумяваме да им дадем вероятност, опция да се върнат и да се развиват в този бранш. Мога да ви дам и една хубава статистика - над 85% от работещите в IT бранша в България сега са младежи под 35-годишна възраст, а от тях 31% са дами. Можем в действителност да се гордеем с тези индикатори. Това е една област, която да развиваме. Това е късмет и протегната ръка и към младежите на Западните Балкани “, разяснява от своя страна Лиляна Павлова.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР