Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев подкрепи предложението за създаване на

...
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев подкрепи предложението за създаване на
Коментари Харесай

Емил Радев: ЕС се нуждае от ефективна система за надзор на борбата с прането на пари

 Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев поддържа предлагането за основаване на обединен контролен орган за битка с прането на пари в банковия бранш на Европейски Съюз. Темата беше сложена на съвещание на Комисията по петиции в Екологичен потенциал, на което бе показан направеният от Европейската счете палата отчет за проблемите във финансовата сфера.

Във фокуса на дебатите се оказа разпокъсаността на настоящото законодателство за битка с прането на пари и финансирането на тероризма. Според българския евродепутат идната законодателна промяна в тази област би трябвало да обезпечи ефикасен общоевропейски метод. " Само по този начин ще се преодолеят слабостите в следствие от неравномерното използване на правото за битка с изпирането на пари на национално ниво. Колкото по-големи са разликите сред обособените държави-членки, толкоз по-уязвим е единният пазар ", стимулира се Емил Радев. По думите му общоевропейският контрол също е значимо изискване за ограничение на рисковете пред интегритета на финансовия бранш и за повишение на публичното доверие към системата.

В рамките на съвещанието, евродепутатите се сплотиха към нуждата новата правна рамка за битка с прането на пари и финансирането на тероризма да се основава на регламенти, а не на наставления. Представителят на Европейската счете палата Михаилс Козловс също изрази позицията, че транспонирането на една сложна инструкция изисква да се трансформират редица закони и затруднява държавите-членки, до момента в който регламентите са по-подходящи правни принадлежности за използването на правила, засягащи голям брой сфери. Той изрази оптимизъм, че препоръчаният от Европейската комисия нов законодателен пакет ще има позитивен резултат върху банковия бранш. Обсъдена бе и опцията информацията, съпътстваща прехвърлянията на средства в Европейски Съюз, да обхване и криптоактивите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР